Mirjana Karanović i Branislav Lečić otvorili Sofest!
Foto: Damir Dervišagić

Svečani defile u kočijama i oldtajmerima

Mirjana Karanović i Branislav Lečić otvorili Sofest!

Pop kultura -
Na filmskom festivalu u Sopotu 43. put biće dodeljene nagrade, za koje će se takmičiti šest filmova
1 / 3 Foto: Damir Dervišagić

Svečanim uličnim defileom u kočijama i oldtajmerima filmskih stvaralaca, koje su predvodili Mirjana Karanović i Branislav Lečić, a u prisustvu nekoliko stotina ljubitelja sedme umetnosti iz Sopota i okoline, sinoć je otvoren 43. filmski festival Sofest.

Filmski trio... Branko Janković, Bojan Perić i Dejan Zečević
Filmski trio... Branko Janković, Bojan Perić i Dejan Zečević

Iza dvoje velikih umetnika prodefilovali su protagonisti šest domaćih filmova koji će se boriti za nagrade. Specijalni gosti prve večeri bili su glumci Nikola Kojo i Miša Samolov, kao redovni gosti varošice na obodima Kosmaja. Manifestacija će proteći u obeležavanju dva velika jubileja - 100. godina od početka Velikog rata i vek i po od rođenja Branislava Nušića, a Mira i Leka su odabrani da otvore festival kao glumci koji su često igrali u delima najvećeg srpskog dramskog pisca.

- Spremio sam nešto večeras da vam kažem, ali se plašim da to nije prikladno za ovo slavlje - kulturni testament o prilikama i neprilikama u srpskoj kulturi i nebrizi za osnovne vrednosti. Neću o tome govoriti, već ću vam uputiti osmeh. Mi kao Nušićevi junaci možemo da vam kažemo da bez kulture nemamo razloga za radost u ovom danu, a ni u sutrašnjem. Proglašavamo sopotski festival otvorenim - kazao je Lečić na otvaranju Sofesta i citirao deo govora velikog komediografa kog igra u predstavi „Rođendan gospodina Nušića“.Programu je svečani ton dao nastup seksteta Jovana Maljokovića i KUD „Kosmaj“. Prve večeri publika je pogleda film „Vojna akademija 2“, a najviše autograma podelio je glumac Bojan Perić. U takmičarskom programu su još „Mamula“, „Odumiranje“, „Gde je Nađa“, „Kad ljubav zakasni“ i „Top je bio vreo“. U pratećem programu videćemo neke najbolje ekranizacije dela Branislava Nušića i kultni ratni spektakl „Marš na Drinu“, kao i tri filma za decu.

U holivudskom stilu... Vesna Stanojević
U holivudskom stilu... Vesna Stanojević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track