Film Bez stepenika: Porodica u kandžama Alchajmerove bolesti
Foto: Kurir Štampano

Snima se

Film Bez stepenika: Porodica u kandžama Alchajmerove bolesti

Pop kultura -
Ostvarenje govori o temi koja pogađa celu familiju, a trebalo bi i da podseti da smo dužni da pomažemo nemoćnima
1 / 3 Foto: Kurir Štampano

Radio-televizija Srbije 19. jula počela je snimanje filma „Bez stepenika“ prema scenariju Zorana Đikića i u režiji Marka Novakovića. Ostvarenje govori o bolnoj temi koja se reflektuje na sve generacije unutar jedne porodice, a trebalo bi i da podseti na dužnost brige za stare, nemoćne i obolele.

Glavni lik je penzionisani profesor neuropsihijatrije Slaviša Petronijević, koji živi u svom stanu zajedno sa ćerkom Milicom, zetom Stojanom i unukom Draganom. On je oboleo od Alchajmerove bolesti i život u zajednici postaje sve komplikovaniji, kako za njega, tako i za njegove ukućane. Milica i Stojan, nemajući više kud, žele da ga smeste u starački dom, ali Slaviša se trudi da im pokaže da je sa njim i dalje sve u redu. Vremenom, to mu postaje sve teže.MotivacijaNovaković naglašava da je odnos prema starim ljudima, uhvaćenim u kandže demencije i Alchajmerove bolesti, motivacija koja ga je naterala da se bavi ovom filmskom pričom. Reditelj ističe i da je pisac scenarija Zoran Đikić kroz glavni lik filma opisivao neke delove života svoje majke, a da je njega cela priča podsetila na poslednje godine života njegove bake.

Teška rola... Nataša Ninković
Teška rola... Nataša Ninković

- U svakom projektu mi je cilj da prodrem u dubinu ljudske duše i otkrijem dramu koja se zbiva u čoveku samom, pa tako i sada činim. Mislim da je gotovo svako imao iskustvo sa ovom opakom bolešću, ako ne u krugu svoje porodice, onda se susreo sa pričom o demenciji i o tome kakav danak ona uzima od obolelog i njegovog okruženja. Posebno značajno u ovom filmu je što se mi ni ne trudimo da damo rešenje jer je svačija drama individualna, ali neizostavno podstiče na razmišljanje i brigu o obolelima od Alchajmera. Odlična podelaSigurno je jedino da su ljubav i pažnja najbližih najdelotvorniji i najpotrebniji obolelom - kaže za Kurir Novaković, kome je „Bez stepenika“ treći igrani film.Lik Slaviše Petronijevića tumači Vlastimir Đuza Stojiljković, uloge njegove ćerke i zeta igraju Nataša Ninković i Aleksandar Đurica, a u podeli su i Miodrag Krstović, Renata Ulmanski, Marko Janketić, Ivan Đorđević, Aleksandra Nikolić i drugi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track