NAJMLAĐA MILIJARDERKA NA SVETU: Napustila fakultet i novac uložila u firmu!
Foto: Printskrin

Stopama Stiva Džobsa i Bila Gejtsa

NAJMLAĐA MILIJARDERKA NA SVETU: Napustila fakultet i novac uložila u firmu!

Pop kultura -
Holms je "Theranos" osnovala sa samo 19 godina. Studirala je hemiju na Stanfordu i od fakulteta je odustala na drugoj godini kako bi se posvetila poslu

Tridesetogodišnja Elizabet Holms postala je najmlađa milijarderka na svetu. Do bogatstva je došla vlastitim trudom i zalaganjem, prateći tako stope Stiva Džobsa i Bila Gejtsa. Ona je pomerila granice u zdravstvenoj industriji i medicinskoj tehnologiji.

Elizabet Holms je 2003. godine, sa svega 19 godina, osnovala kompaniju "Theranos" koja se bavi testiranjem krvi, čime polako, ali sigurno zamenjuje usluge koje trenutno na tržištu nude giganti poput "Laboratory Corp. of America" i "Quest Diagnostics".

"Theranos" se od ostalih razlikuje po tome što ima jeftinije usluge, a usto su i nalazi mnogo brže gotovi. Ključno je to što radi po principu da praktični iz jedne kapi krvi izvađene iz jagodice prsta može napraviti 70 testova, dok su ostale laboratorije ograničeni na tek 40 testova.

Holms veruje kako je pristup dostupnim informacijama o zdravlju u realnom vremenu osnovno ljudsko i civilno pravo.

"Ne želim da napravim postupne promene u tehnologiji. Želim da stvorim jednu novu tehnologiju koja može pomoći čovečanstvu u celini, bez obzira na geografiju, dob ili pol", kazala je Holms na početku svoje karijere.

Holms nije vođena novcem. Deset godina strpljivo je sakupljala novac i usavršavala svoje tehnologije. Koliko god joj je bio potreban novac, odbila je mnogo ponuđača, jer je, kako kaže, mnogim ulagačima bitan bio samo brz povrat novca.

Zanimljivo je da je kao dete želela da bude lekar, ali nikako nije mogla da podnese krv. Činjenica da mora da vadi krv bila joj je najstrašnija pomisao.

Holms je "Theranos" osnovala sa samo 19 godina. Studirala je hemiju na Stanfordu i od fakulteta je odustala na drugoj godini kako bi se posvetila poslu. Novac namenjen školovanju uložila je u svoju kompaniju koja danas zapošljava 500 ljudi i u koju su dosad investitori uložili oko 400 miliona dolara.

Procenjuje se da "Theranos" tako trenutno vredi devet milijardi dolara, a s obzirom na to da Holms drži preko 50 posto vlasništva, vrednost njenog udela veća je od 4,5 milijarde dolara. U kompaniju su uložili Draper Fišer Jurvetson, ATA Ventures i Larry Ellison, šef Oraclea.

Iako ima dobro finansijsko zaleđe, "Tehranos" je još uvek po obimu poslovanja mala kompanija sa svega 21 laboratorijem, ali najavili su ekspanziju.

"U vrlo ranoj dobi sam počela verovati kako je privatni biznis verovatno najveća šansa da postaneš uticajan, jer je to sredstvo da napraviš promenu u svetu", rekla je Holms.

"Theranos" je vlasnik 186 patenata širom sveta, a Holms suvlasnica 82 patenta u SAD-u i još 189 stranih patenata.

http://www.youtube.com/watch?v=2OZVxGatNFI

(Radiosarajevo.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track