POZORIŠTE NA TERAZIJAMA: Ðaja je bahat, ne dozvolite da bude upravnik
Foto: Dragana Udovicic

Sindikat protiv odluke UO

POZORIŠTE NA TERAZIJAMA: Ðaja je bahat, ne dozvolite da bude upravnik

Pop kultura -
On je kao v. d. direktora otpustio muzičare, pa su zbog toga glumci pevali na plejbek u predstavi „Ženidba i udadba“

Predstavnici reprezentativnih sindikata Pozorišta na Terazijama se ne slažu sa odlukom Upravnog odbora da se za direktora tog teatra imenuje dramaturga Aleksandar Ðaja.Branislav Jović, predsednik Samostalnog sindikata, i Aleksandar Petković, predsednik Sindikata muzičkih umetnika, juče su novinarima saopštili da je glasanje izvršeno u vreme kolektivnog letnjeg odmora, te da nije uvažena želja većine članova te institucije kulture da upravničko mesto zauzme pozorišni producent dr Milovan Zdravković. O nepravilnostima su obavestili i Skupštinu grada Beograda i ministra kulture Ivana Tasovca.

Ne obazire se na optužbe... Aleksandar Ðaja
Ne obazire se na optužbe... Aleksandar Ðaja

Jović i Petković su naglasili da je Ðaja u svom predlogu programa rada insistirao na dozvoli da daje otkaze zaposlenima kako bi povećao budžet, po čemu je, kako tvrde, poznat odranije.- On je bahat, nema muzičko obrazovanje i nije kompetentan da odlučuje o zaposlenima u ansamblu i horu. Elementarno neznanje pokazao je kada je kao v. d. direktora odlučio da prekine saradnju sa muzičarima, koji sviraju orkestarske deonice iz originalnih aranžmana, a koji nisu stalno zaposleni u našoj kući. Smatrao je da nije potrebno plaćati ljude za to, što se odrazilo i na kvalitet predstava - istakao je Petković i dodao da su zbog toga u komadu „Ženidba i udadba“ glumci pevali na matrice, a neki čak i na plejbek, što je nedopustivo.Predstavnici sindikata su naveli i Ðajinu biografiju, po kojoj je za 16 godina, koliko je radio kao dramaturg, samo jedan njegov tekst izveden, i to svega sedam puta. Apostrofirali su i njegov antievropski tekst „Crna smrt Evropske unije“, svojevremeno objavljen u jednom nedeljniku. Pokazali su pismo producenta Sretena Jovanovića, koji je Ðaji predložio saradnju Pozorišta na Terazijama sa romskim bendom Kal, ali je bio skoro izbačen iz kancelarije uz rečenicu: „Idite u Hrvatsku, pa tamo to radite“.

Aleksandar ÐajaSVE SU TO LAŽIAleksandra Ðaju nisu potresle optužbe predstavnika sindikata:- Samostalni sindikat nije tu da bira direktora. Za to je zadužen Upravni odbor. Sve je već završena stvar. Manjina koja pokušava da zloupotrebi sindikat govori neistine. Većina iz pozorišta je uz mene i mi već punom parom radimo na velikim projektima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track