Na današnji dan pre 68 godina rođen Fredi Merkjuri
Foto: Fejsbuk

Legenda

Na današnji dan pre 68 godina rođen Fredi Merkjuri

Pop kultura -
Pevač je najveći deo svog detinjstva proveo u Indiji, u nekoliko navrata je u britanskim medijima proglašavan za najpoznatiju britansku zvezdu azijskog porekla

Na današnji dan 1946. godine pod imenom Farrokh Bulsara u Zanzibaru, rođen je ekstravagantni pevač i muzičar, čuveni frontmen grupe "Queen" Fredi Merkjuri.

U grupi je svirao klavir, ali i druge instrumente. Bio je programer sintisajzera, a iako se šalio na račun svog sviranja gitare, nekoliko pesama je napisao na tom instrumentu. Komponovao je veliki broj pesama kao što su: Bohemian Rhapsody, Crazy Little Thing Called Love, Somebody To Love, Killer Queen, Don"t Stop Me Now i We Are the Champions.

Kao producent ili izvođač sarađivao je sa brojnim poznatim svetskim muzičarima, među kojima se posebno ističu operska diva Monserat Kabalje i britanski muzičar Dejvid Bouvi. Fredi Merkjuri, koji je najveći deo svog detinjstva proveo u Indiji, u nekoliko navrata je u britanskim medijima proglašavan za najpoznatiju britansku zvezdu azijskog porekla.

Na njegov život uopšte, veoma je uticalo njegovo versko opredeljenje. Merkjuri je bio pripadnik zoroastrizma. Njegov ekstravagantni način života, prožet brojnim aferama u pogledu njegovog seksualnog opredeljenja, još uvek je predmet brojnih diskusija među muzičkim i kulturološkim stručnjacima.

Foto Rojters
Foto Rojters

Merkjuri je umro u 45. godini života u Londonu zbog komplikacija koje su nastale zbog HIV-a, a zatim je kremiran po soptvenoj želji. Njegova bivša verenica Meri Austin jedina je znala gde se nalazi pravo mesto na kojem je legendarni pevač sahranjen. Misterija je otkrivena prošle godine kada je jedan fotograf uslikao nadrgobnu ploču na londonskom groblju na kojoj piše "u znak sećanja na Farrokha Bulsara", što je bilo njegovo pravo ime.

Na nadgrobnom ploči piše i "Uvek ću biti uz tebe svojom ljubavlju, M". Prema nekim teorijama, on je sahranjen u Zanzibaru, dok je njegov partner Džimi Hilton govorio da njegovi ostaci počivaju na groblju.Azijsko izdanje magazina "Tajm" proglasio je Merkjurija za jednog od najuticajnijih Azijata u proteklih 60 godina. Godine 2008. je u izboru magazina "Roling Stoun" zauzeo 18. poziciju na listi od 100 najuspešnijih pevača svih vremena.

http://www.youtube.com/watch?v=o-urnGgFs4k

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track