IVANA ŽIGON: Pobednici ne smeju biti zaboravljeni!
Foto: Kurir Štampano

Autorka mjuzikla „Stojte, galije carske“ o Velikom ratu

IVANA ŽIGON: Pobednici ne smeju biti zaboravljeni!

Pop kultura -
Učinilo mi se da taj usklik iz pesme Milutina Bojića odgovara svim vremenima, pa i našem, u kojem veliki i jaki žele da pokore male i slabe

Mjuzikl „Stojte, galije carske“ premijerno će biti izveden 17. septembra u Sava centru. U autorskom projektu glumice Ivane Žigon, koji realizuju Svetigora i Društvo srpsko-ruskog prijateljstva, s blagoslovom patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija Radovića, učestvuje više od 200 izvođača.- Govoriti o Velikom ratu zapravo znači govoriti o duhovnom opstanku Srba. Zaboraviti ga, ne ispoštovati, ne preneti mladima pamćenje i zahvalnost bio bi preveliki greh za moju generaciju. Umetnost sam oduvek videla kao lučonošu jer nema uzvišenijeg načina da se prenese svetlost istine.Zašto ste predstavi dali naziv po prvom stihu iz pesme Milutina Bojića „Plava grobnica“?- Učinilo mi se da taj usklik „Stojte, galije carske“ sasvim odgovara svim vremenima, pa i našem, u kojem veliki i jaki žele da pokore male i slabe... Pokaže se ipak, često nekim čudom, da mali ne moraju biti i slabi. Ta pesma Milutina Bojića, koji je prešao Albaniju, toliko je jaka da zaustavlja dah. To je upravo ono što nam treba da stanemo pred tim Bojićevim „stojte“ i da se zamislimo... Čitava huka i buka ovog vremena, u kojem nema tišine da bi čovek bilo šta shvatio, treba da se zaustavi da bismo prodisali, progledali, setili se ko smo bili i ko zapravo jesmo.Na putovanje kroz istoriju vodiće nas Živojin Mišić, Milunka Savić i drugi junaci, koje će dočarati najbolji srpski glumci.- Miša Janketić je već više decenija neprevaziđeni vojvoda Mišić. To jednostavno niko drugi osim njega ne može da bude. On je to bio iz večeri u veče u čuvenoj predstavi „Kolubarska bitka“, ali ovoga puta velika bitka biće dočarana u stilu brodvejskog mjuzikla. Kako ste nagovorili Katarinu Radivojević i Nikitu Mihalkova da budu deo ekipe?- Katarina je glumica raskošnog dara i lepote. Iznenadiće celu Srbiju interpretacijom Flore Sandes, ogrubele i postarije ratnice... Nije bilo potrebno nikog nagovarati, čak ni Nikitu Mihalkova. Odazvao se ne samo pozivu Svetigore, naše crkve, već pre svega svom unutarnjem impulsu da ni ruski ni srpski narod ne smeju zaboraviti slavnu prošlost. Velika je sila Nikita Mihalkov. To ćemo videti još jednom na sceni Sava centra.

Potresno... Balerina Ljiljana Velimirov s glumačkom ekipom
Potresno... Balerina Ljiljana Velimirov s glumačkom ekipom

O nasledniku SteviSIN BEZ ULOGEDa li će vaš sin Stevo zaigrati u predstavi?- Glavnu ulogu dečaka Momčila Gavrića, najmlađeg kaplara na svetu, poverila sam veoma talentovanom detetu koji se bavi glumom, inače Stevinom drugu iz Aranđelovca, Miletu Boškoviću, koji veoma liči na Džemsa Dina. I on će biti jedno od velikih iznenađenja večeri. Moj sin je malo ljubomoran, priznajem, ali u tako velikom spektaklu nema mesta za protekciju. Priznajem, Steva je učestvovao u radu na spotu o prelasku preko Albanije, koji smo ostvarili u saradnji sa RTS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track