GRAFIKE: Henrija Mura nije moguće ignorisati, tražićete još!
Foto: Kurir Štampano

Vrhunski radovi britanskog umetnika u Beogradu

GRAFIKE: Henrija Mura nije moguće ignorisati, tražićete još!

Pop kultura -
Bio je internacionalna zvezda, nadam se da ćete uživati, istakao je Dejvid Mičinson, najavljujući otvaranje izložbe u Narodnom muzeju

U Narodnom muzeju u Beogradu danas se otvara izložba „Henri Mur - grafičar“, a posetioci će imati prilike da se upoznaju s manje poznatim delima čuvenog britanskog skulptora.Do 31. oktobra biće izloženo 80 grafika, koje pripadaju posebnoj kolekciji Muzeja bez zidova Britanskog saveta, koju je umetnik pre 30 godina obogatio donacijom sa više od 200 izuzetnih radova, pet modela skulptura i jednim radnim modelom, koji su nastajali u periodu od 1934. do 1984. godine.Spoj svega što je radio Mr Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja, naglasila je da se izložba održava u godini velikog jubileja ove ustanove - 170. godišnjice postojanja, i dodala da će ovu izuzetno vrednu postavku otvoriti ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

Sve spremno... Dejvid Mičinson (prvi sleva) na konferenciji
Sve spremno... Dejvid Mičinson (prvi sleva) na konferenciji

Dragana Kovačić, kustos Zbirke crteža i grafika stranih autora u Narodnom muzeju, najavljujući događaj rekla je:- Mur je jedan od najvažnijih predstavnika moderne umetnosti. Negovao je neposrednost odnosa prema materijalu i to je povezalo skulpturu i grafiku ovog umetnika. Ove grafike su simbioza svega što je radio.Postavka i u Novom SaduProšlo je skoro 60 godina od umetnikove prve izložbe u Beogradu, a u prestonici sada boravi Dejvid Mičinson, nekadašnji direktor Fondacije Henrija Mura.- Henri Mur je bio internacionalna zvezda, njegov rad je nemoguće ignorisati. Nadam se da ćete uživati u izložbi i tražiti još - istakao je Mičinson.Postavku će pratiti raznovrsni prateći programi, a nakon 31. oktobra se seli u Novi Sad. Gostovanje izložbe organizuju Britanski savet, Narodni muzej u Beogradu, Muzej Vojvodine i Banka Inteza, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje i britanske ambasade u Beogradu.

Novo za nas... Detalj s izložbe
Novo za nas... Detalj s izložbe

Ratnik i umetnikOTROVAN GASOM U VELIKOM RATUHenri Mur je kao 18-godišnjak regrutovan i učestvovao je u Prvom svetskom ratu. Za Mura je aktivno učešće u ratu bilo završeno kad je otrovan gasom, pa je ostatak rata proveo u lečenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track