Dela Save Šumanovića u objektivu foto-aparata
Foto: Kurir Štampano

VREDI POGLEDATI: Otvorena jedinstvena izložba u Šidu

Dela Save Šumanovića u objektivu foto-aparata

Pop kultura -
Prvi put imamo interakciju dva umetnička izraza. Večeras su se sreli 20. i 21. vek, istakla je Vesna Burojević, direktorka galerije
1 / 5 Foto: Kurir Štampano

U Galeriji „Sava Šumanović“ u Šidu preksinoć je otvorena izložba „Jedan slikar, deset fotografa, dvadeset umetničkih dela“, na kojoj je prikazano kako dela jednog od najvećih srpskih umetnika s početka prošlog veka izgledaju kroz objektiv foto-aparata.- Mladi umetnici su na poseban način predstavili stvaralaštvo Save Šumanovića. Prvi put imamo interakciju dve vrste umetničkog izraza. Večeras su se sreli 20. i 21. vek - istakla je otvarajući izložbu direktorka galerije Vesna Burojević i potom nekoliko stotina posetilaca provela kroz postavku.

Irena Savičić
Irena Savičić

Ženska lepotaU svojim delima Sava Šumanović najviše veliča žensku lepotu kao svetovni i biblijski simbol. U ovom neobičnom projektu najviše autora odlučilo se da oživi aktove, što je učinio Miša Obradović, koji je kao model izabrao suprugu Zoranu.- Izbor nije slučajan. Zorana je moja muza. Moj susret sa Šumanović dogodio se još u ranom detinjstvu jer smo u porodičnoj kući imali jedan njegov pejzaž. Poznajem dobro njegov opus pošto sam se u mladosti interesovao za slikarstvo - rekao je Obradović.

Kupačice Jovane Mladenović
Kupačice Jovane Mladenović

Fotograf i dizajner svetla Irena Savičić iz Novog Sada jedna je od retkih koja se odlučila da fotografiše dete.Veliko interesovanje- U Savinom opusu dečji portreti su zapostavljeni. Htela sam da izmaštam kako bi on to danas radio. Decu je crtao mnogo svedenije nego aktove. Lilihip sam uvela kao element koji bi spojio prošlost i sadašnjost i nešto što vuče pop-artu - kaže Savičećeva.

Nemanja Maraš
Nemanja Maraš

Izložba će biti otvorena u naredne dve nedelje, a premijerno su u došli da je pogledaju, između ostalih, glumice Lena Bogdanović i Srna Lango, voditeljka Jelena Bačić Alimpić u pratnji supruga, Uroš Ðurić...

Inspiracija... Sava Šumanović
Inspiracija... Sava Šumanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track