NEVIDLJIVI GRAD: Srpski teatar na Festivalu Đirovango na Sardiniji

Manifestacija od 18. do 21. septembra

NEVIDLJIVI GRAD: Srpski teatar na Festivalu Đirovango na Sardiniji

Pop kultura -
Ne/Vidljivi grad je nastao 2005. godine sa ciljem da multietničku strukturu gradova u Srbiji i bogatstvo različitih etničkih kultura učini vidljivijom

DAH Teatar u saradnji sa Teatrom En Vol kreira novu predstavu - pozorišnu akciju Ne/Vidljivi grad u Sasariju na Sardiniji, u okviru Festivala Đirovango (Festival Girovango) od 18. do 21. septembra. Ne/Vidljivi grad je nastao 2005. godine sa ciljem da multietničku strukturu gradova u Srbiji i bogatstvo različitih etničkih kultura učini vidljivijom, da ono što postoji i deo je naše kulture već vekovima a postalo je skriveno, otkrijemo ponovo.

- Kroz predstave u autobusima gradskog prevoza, koje pričaju multietničku istoriju gradova, kroz kulturnu razmenu i debate o međuetničkoj toleranciji podsećamo da su kultura, istorija, država i svakodnevni život protkani uticajima različitih kultura i da su gradovi u kojima danas živimo nastali radom i kreativnošću građana koji su tu živeli, bez obzira na etničku pripadnost. Kroz ove aktivnosti želimo da doprinesemo normalizaciji odnosa između različitih etničkih zajednica, da doprinesemo razvoju jednog civilnog društva koje se zasniva na toleranciji - kaže Natalia Vlahović, jedan od organizatora.

Projekat je 2007 i 2008. godine upriličen u nekoliko gradova u Srbiji, a 2011/12. internacionalno sa evropskim partnerima - umetničkim organizacijama iz Danske, Velike Britanije, Makedonije i Francuske, kojim je DAH Teatar Centar za pozorišna istraživanja postao prva organizacija iz Srbije kojoj je Evropska komisija za obrazovanje i kulturu odobrila aplikaciju da bude nosilac i koordinator projekta u sklopu programa EU "Kultura 2007-2013." DAH Teatar je prvo i jedino pozoriste iz Srbije koje učestvuje na Festivalu Đirovango. Biće odigrane tri predstave Ne/Vidljivi grad u saradnji sa kolegama iz En Vol teatra u Sasariju.

Ekipu čine glumice Natalia Vlahović i Maja Vujović, muzičku ekipu Nemanja Ajdačić i Uglješa Majdevac, saradnica na scenariju je Maja Vujović, a prevodioci su Nataša Novaković i Uglješa Majdevac. Scenario i režija: Dijana Milošević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track