Jerun Svolfs: Srbi, i kad im je teško, nađu razlog za smeh!

Projekat slika svih 205 glavnih gradova sveta

Jerun Svolfs: Srbi, i kad im je teško, nađu razlog za smeh!

Pop kultura -
Nažalost, mnogi vas znaju samo po ratovima i nesreći, pa sam odlučio da vas prikažem onakvima kakvi jeste, kaže Holanđanin koji je obišao planetu

Intervju Jerun Svolfs fotografProjektom „Ulice sveta“ fotograf Jerun Svolfs (40) pokušaće da dočara život u prestonicama svih 205 država sveta.Ovaj Holanđanin želi da predstavi sličnosti i razlike između naroda i njihovih kultura. Posle samo četiri dana boravka u nekom gradu treba da izabere fotografiju koja će ga najupečatljivije prezentovati. Fotografisao je i Beograd...- Kad sam počinjao sa ovim projektom, interesovali su me politički i socijalni problemi u svakoj zemlji. Tako sam dospeo i u Srbiju, a slikao sam izbeglice i Rome. Međutim, shvatio sam da bih voleo da napravim fotografije koje će prikazati narod i kulturu s pozitivne strane, jer nam je svima dosta ratova i nesreće.Šta vas je ponovo dovelo u Beograd?- Stekao sam prijatelje kad sam bio u Srbiji. Nažalost, mnogi vas u svetu znaju samo po ratovima i nesreći, pa sam odlučio da vas prikažem onakvima kakvi jeste. Odabrao sam fotografiju koju sam napravio na Kalemegdanu, u „Dino parku“. Na slici je otac koji drži sina u čeljustima dinosaurusa. Na licu deteta je osmeh, a ne strah, što predstavlja snagu koju vaš narod poseduje kad je suočen s poteškoćama i da uvek pronalazi razlog za smeh.Već pet godina putujete po svetu. Šta će vam ostati u sećanju?- Definitivno Sudan i trenutak kad sam bio primoran da izbrišem sliku jer mi je pištolj bio uperen u glavu. Upao sam u pab kako bih zabeležio delić tamošnje svakodnevice, ali nisam znao da je to mesto stecište mafije i švercera. Dobio sam dobre batine. U sećanju su mi ostale i Saudijska Arabija i Severna Koreja, gde je bilo najteže ući. Desilo mi se i da sam dospeo u zemlju u čijem glavnom gradu je baš tada izbio rat, a stanovništvo je evakuisano na aerodrom. Mislio sam da je nemoguće uhvatiti trenutak sreće. Međutim, kad sam video snagu na licima roditelja s malom decom, shvatio sam da više ne treba da ga tražim.

Ovako je doživeo Severnu Koreju... Fotografija prazne ulice
Ovako je doživeo Severnu Koreju... Fotografija prazne ulice

AvanturistaSA TRI GODINE PEŠKE U PARIZKad je imao tri godine, Jerun je pobegao od kuće i odlučio da ode u Pariz.- Mislio sam da me ništa neće sprečiti i da vrlo lako mogu da stignem od Amsterdama do Pariza. Nakon nekog vremena šetnje po snegu pronašli su me i vratili kući - kaže sa osmehom Svolfs.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track