Priča o junacima Kolubarske bitke
Foto: Kurir Štampano

Snimanje „Srbije u Velikom ratu“ privodi se kraju

Priča o junacima Kolubarske bitke

Pop kultura -
Sto godina kasnije: U Deliblatskoj peščari oživljena jedna od najvećih pobeda srpske vojske nad Austrougarima

Ponovo su se sukobile srpska i austrougarska vojska. I ponovo su odjekivali pucnji uz zaglušujuću buku artiljerije u čuvenoj Kolubarskoj bici. Samo stotinu godina kasnije...Snimanje dokumentarno-igranog filma „Srbija u Velikom ratu“ ulazi u završnu fazu. U Deliblatskoj peščari, uz učešće Specijalne brigade Vojske Srbije i kadeta Vojne akademije, oživljena je jedna od najvećih pobeda u našoj novijoj istoriji, a ekipa projekta, koji realizuje RTS s Ministarstvom odbrane i Vojnofilmskim centrom „Zastava film“, prelazi u Beograd, a potom se seli u Tunis, Francusku i Austriju.- Mnogi ne znaju za ogromna stradanja u logorima u Velikom ratu. Plan nam je da posetimo Mauthauzen i Nežider, koji su Srbi nazvali Kožider, u kojem je bio čuveni Milutin Milanković - istakla je autorka Slađana Zarić.Rediteljka Ivana Stivens najavila je da će ostvarenje premijerno biti prikazano u decembru, kada će se obeležavati završnica Kolubarske bitke, koja je trajala mesec dana.

Nikola RakočevićU ULOZI MAJORA GAVRILOVIĆANikola Rakočević, koji je u poslednje vreme jedan od najangažovanijih mladih glumaca, tumačiće majora Dragutina Gavrilovića i održaće njegov čuveni govor braniocima Beograda. Uloga Živojina Mišića poverena je Branislavu Lečiću, a Vasilija Štrandmana, ruskog diplomatu, igraće Srđan Timarov.

OsvetaI KRAVE NAPALE AUSTROUGARETokom snimanja scene jurišanja austrougarskih vojnika u kadru se našlo stado krava, koje je ljudima u svetloplavim uniformama prišlo s leđa. Statisti su morali da spuste oružje i sačekaju da stoka prođe.

„Ubojita“ frazaLUPA KO MAKSIM PO DIVIZIJIČuvena fraza „Lupa ko maksim po diviziji“ ima veze s najozloglašenijim oružjem u Prvom svetskom ratu! Mitraljez „maksim“ projektovan je 1884. godine i nazvan je po svom konstruktoru Hajramu Stivensu Maksimu. Bio je prava noćna mora za vojnike, a mogao je da ispali 600 metaka u minutu. Zbog velike težine neretko su ga nosila i četiri čoveka. Uz nišandžiju, tu je bio njegov pomoćnik, koji je punio redenike, jedan je donosio vodu za hlađenje, a jedan određivao ciljeve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track