Tom i Džeri bi bili šokirani da čuju ove optužbe o sebi

Optuženi za rasizam

Tom i Džeri bi bili šokirani da čuju ove optužbe o sebi

Pop kultura -
Postoji nekoliko studija koje odgovorno tvrde da su mačka i miš koji su ulepšavali detinjstvo mnogim generacijama dece iz čitavog sveta - rasisti

Servisi "Amazon prajm" i "Aj Tjuns" izdaju upozorenje pored epizoda crtanog filma "Tom i Džeri" iz 1940-ih 1950-ih godina prošlog veka, koje glasi: "Ovaj sadržaj može izazvati rasne i etničke predrasude koje su ranije bile uobičajene u američkom društvu".

Postoji nekoliko studija koje odgovorno tvrde da su mačka i miš koji su ulepšavali detinjstvo mnogim generacijama dece iz čitavog sveta - rasisti.

Zapravo, sve je počelo još 2005. godine, kada je afroamerička glumica Vupi Goldberg govorila o sporednom liku "Mammy Two Shoes", crnkinji kojoj se ne vidi lice, već samo donji deo tela, za koju je rekla da ne predstavlja ništa više do materijala za jeftine pošalice.

Vilijam Hana i Džosef Barbera su 1940. godine stvorili crtani film koji do danas važi za jedno od ostvarenja koje je obavezno televizijsko štivo deci širom planete.

Profesor etničkih studija Kristofer Leman u svojoj studiji "Obojeni crtani filmovi" nedvosmisleno stavlja do znanja da je lik crne domaćice platforma za neukusne šale na rasno-seksualnoj bazi. Ovo istraživanje sproveo je u periodu od 1940. do 1954. godine.

Naročito se osvrće na scene u kojima ona peva o krmenadlama dok pere sudove, kao i o sceni kada je Tom ogrebe po zadnjici, na šta se ona okrene i kaže: "Ti si loš mačak Tomase, voliš da napadaš otpozadi".

"Mami" je glas pozajmila Lilijen Rendolf, jedna od retkih crnkinja koje su tada radile u ovoj branši.

Već 1949. počeli su protesti protiv ovakvog prikazivanja crnkinje u crtanim filmovima, ali je tek 1980. studio počeo da "brine" o ovom problemu, pa se pristupilo strategiji poboljšanja imidža, a da se istovremeno zadrži identitet kultnih crtanih filmova.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track