EKSKLUZIVNO BRANIMIR BRSTINA ZA KURIR: Prve karte za pozorište kupio sam od tapkaroša
Foto: NEBOJSA MANDIC

Prvi intervju posle čak dvadeset godina

EKSKLUZIVNO BRANIMIR BRSTINA ZA KURIR: Prve karte za pozorište kupio sam od tapkaroša

Pop kultura -
Nušić nije izašao iz mode jer je ozbiljan roditelj naše male zemlje. Roditelj koji je video mane svoje dece i pokušao da ih ispravlja

Dramaturga Ivanu Dimić na mestu upravnika Ateljea 212 zamenio je veliki glumac Branimir Brstina.Posle dve decenije u kojima nije dao nijedan intervju, proslavljeni umetnik govori za Kurir o planovima u novoj sezoni i objašnjava zašto toliko dugo nije govorio za medije.Što ste ljuti na medije i ne dajete intervjue godinama?- Nisam ljut. Želeo sam da me ima manje u javnosti. Bilo me je previše u medijima zahvaljujući poslu.Ima li istine u tome da ste prihvatili učešće u trci za upravnika na nagovor kolega?- Ne bih imao hrabrosti da konkurišem da me nisu predložile kolege. U Ateljeu 212 sam 32 godine i bila mi je dužnost da se prihvatim posla. Došao sam prvi put u pozorište kao gimnazijalac sa 17 godina. Hteo sam da gledam predstavu „Čudo u Šarganu“, a karte sam kupio od tapkaroša. Zaljubljen sam u njega. Nadam se da ću moći da pomognem kolegama.Novu sezonu otvarate predstavom „Ožalošćena porodica“. Da li je Nušić izašao iz mode?- Nušić nikad nije izašao iz mode jer je ozbiljan roditelj naše male zemlje. Roditelj koji je video mane svoje dece i pokušao je da ih ispravlja. Sazidao je ozbiljnu kritiku društva svog vremena, zato je i danas moderan pisac.Zašto baš ovaj tekst koji je često igran?- Beda je toliko velika da se i od ožalošćenosti može živeti. Marko Manojlović je odlučio da na scenu postavi jedno moderno čitanje srpskog klasika. Glavne uloge igraće Nenad Jezdić i Dubravka Mijatović. Premijerno izvođenje i prva repriza biće u Boru, a tek sredinom novembra u Ateljeu.Proslavili ste se u predstavama Ace Popovića. Da li ćemo nešto iz njegovog opusa videti na sceni Ateljea 212?- Atelje ima samo jedan njegov komad - „Smrtonosna motoristika“. Nadam se da će ih biti još jer je Aca srodna duša naše kuće.U novoj sezoni dali ste šansu mladim rediteljima.- Plan je da se rade tri premijere. Pokušaću da uradim više nego što se očekuje.Da li će vaša karijera trpeti zbog funkcije?- Igraću i dalje u svoje četiri predstave. Ako se u nekom kasnijem periodu javi potreba da opet glumim, rado ću se prihvatiti tog posla.Da li ćemo opet na sceni videti Radovana Trećeg?- Predstavu smo radili 2005. godine povodom 20 godina od smrti Zorana Radmilovića. Hteli smo da ukažemo čast jednom velikanu. On je bio jedan od najznačajnijih glumaca. Mislim da igranje takve predstave nema više smisla.

Nova krvMANOJLOVIĆ SAVETUJE UPRAVNIKAKad je došao na mesto upravnika, Branimir Brstina je oformio stručni savet koji će odlučivati o tome koje predstave će se raditi u budućnosti. U savetu su Egon Savin, Milena Marković i Predrag Miki Manojlović, koji će volonterski obavljati posao.TeretDRŽAVA POTRAŽUJE 18 MILIONADa li vam je Ivana Dimić ostavila dugove?- Ne postoje dugovi, već jedan iznos koji čine budžetski prekršaji iz prošlosti. Nekih 18 miliona dinara. Mi smo dugovanja osporili i to ide u dobrom pravcu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track