Saznajte šta znači vaše ime: Ako se zovete Nikola, Marko, Nemanja ili Milan
Foto: Rojter

Saznajte šta znači vaše ime: Ako se zovete Nikola, Marko, Nemanja ili Milan

Pop kultura -
Za srpska imena poznato je po tome da skoro svako ima neko značenje

Pogledajte spisak najzastupljenijih i omiljenih srpskih imena, kao i onih koja su se odomaćila u srpskom narodu.

Nikola - potiče od grčkog "Νικόλαος", što znači "pobeda naroda".

Marko - tačno poreklo imena je još uvek neutrvđeno, a postoji više teorija o etimologiji imena. Njegova moguća značenja su "rođen u martu" i "muževan", a mnogi ovo ime povezuju s imenom rimskog boga rata Marsom.Nemanja - staro slovensko ime, izvedeno od slovenske reči "maniti" u odričnom obliku. Ovaj glagol je sinonim današnjeg "mamiti", zbog čega je moguće da ime Nemanja označava privlačnu osobu. Po drugom tumačenju, nastalo je od glagola "nemati".Miloš, Milan - označavaju mile osobe.

Aleksandar - potiče od grčkog "Αλέξανδρος", što znači "zaštitnik ljudi".Stefan - potiče od grčkog "στέφανος", što znači "kruna" ili "venac".Dušan - označava osobu vedrog duha, a roditelji su u prošlosti često detetu davali ovo ime kako bi bilo dobro kao duša.

Mihailo - potiče od hebrejskog "מיכאל" i znači "sličan Bogu".Konstantin - potiče od latinskog "Constantinus" ili grčkog "Konstantinos" i znači "postojan, pouzdan i razborit".Lazar - ime hebrejskog porekla, koje potiče od reči "אלעזר", što znači "Bog je pomoć".

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

(Dnevno)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track