(FOTO) 70 GODINA POSLE: Prle iz Otpisanih na izložbi o oslobođenju Beograda!
Foto: Tanjug

Istorijski arhiv grada

(FOTO) 70 GODINA POSLE: Prle iz Otpisanih na izložbi o oslobođenju Beograda!

Pop kultura -
Sava Anđelković koji se 1944. godine kao ilegalac borio za oslobođenje Beograda, a danas je zajedno sa gradonačelnikom Sinišom Malim otvorio izložbu Oslobođenje Beograda

BEOGRAD - Čuveni Prle iz serije "Otpisani" zaista je postojao i to je Sava Anđelković koji se 1944. godine kao ilegalac borio za oslobođenje Beograda, a danas je zajedno sa gradonačelnikom Sinišom Malim otvorio izložbu "Oslobođenje Beograda - 70 godina posle" u Istorijskom arhivu grada.

Anđelković, čiji je jedan od nadimaka bio Prle, uneo je pre 70 godina prvu radio-stanicu u okupirani Beograd. Gradonačelnik je istakao zadovoljstvo što je upoznao Anđelkovića koji je učestvovao u oslobođenju Beograda i dodao da Grad u periodu od 10. do 20. oktobra organizuje brojne događaje koji slave ovakve heroje. Ovakvim događajma, kako je rekao, Grad želi da pokaže da želi da sačuva uspomene i da smo ponosni na sve one koji su izvojevali ovakve pobede.

"Ova izložba simbolično je otvorena baš danas 12. oktobra, jer su tada krenule operacije Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske u Beogradu", rekao je Mali. On je pozvao sve građane da u četvrtak prisustvuju vojnoj paradi i istakao da će u njoj učestvovati više od 4.500 pripadnika Vojske Stbije.

"Vojna parada je poruka da se sećamo svih onih koji su dali živote za oslobođenje Beograda", rekao je on. Direktor Istorijskog arhiva Dragan Gačić izjavio je da su neke od fotografija i podataka na izložbi već viđeni i poznati, istakavši da su oni podsećanje na oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu. Za oslobođenje Beograda, kako je rekao, borili su se mnogi ilegalci, među kojima je upravo i bio Sava Anđelković.

"Po prvi put imamo i mape Beograda sa ucrtanim nemačkim bunkerima koji su ilegalci sakupljali... Jedna od najvećih uloga Save Anđelkovića bila je unošenje i aktiviranje radio-stanice u okupirani Beograd u kuću njegovih roditelja", rekao je Gačić i i dodao da je na taj način Vrhovni štab obaveštavan o situaciji u gradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track