POČEO SAJAM KNJIGA Liju Dženjun: Čitanjem se prevazilaze velike krize

Najmasovnija kulturna manifestacija u Srbiji

POČEO SAJAM KNJIGA Liju Dženjun: Čitanjem se prevazilaze velike krize

Pop kultura -
Čast da otvore sajam podelili su gost iz Kine Liu Dženjun, a u ime domaćina pesnik i akademik Milosav Tešić

Otvorene su kapije Beogradskog sajma i prvi posetioci mogli su da (sa pozivnicom ili ulaznicom koju su platili 250 dinara) stupe pod kupole hale I, II i IV gde je, po 59. put, smešten Beogradski međunarodni sajam knjiga čiji je slogan "Vreme je za knjigu".

Ta najmasovnija kulturna manifestacija u Srbiji i najveći sajam knjiga u regionu, biće otvorena svakoga dana do 2. novembra od 10 do 21 sat, a posetioce očekuje 476 direktnih izdavača (prošle godine ih je bilo 490) na površini od 30.512 metara kvadratnih (prošle godine 27.000 m2).

Broj izlagača iz inostranstva ove godine je veći nego lane (48) i sada ih je 72.

Prvi put u istoriji Sajma, zemlja počasni gost neće imati svoj štand u Areni Hale I već će, na zahtev Kine, kojoj je ove godine pripala ta čast, dobiti 1.000 metara kvadratnig u Hali II gde će biti održana i ceremonije svečanog otvaranja sajma.

Čast da otvore sajam podelili su gost iz Kine Liu Dženjun, a u ime domaćina pesnik i akademik Milosav Tešić.

Tok otvaranja:

18.12 Pre 150 godina rođen je Branislav Nušić, svedok Velikog rata. Pamtimo ga i nova izdanja ga obnavljaju u knjigama. Kina je čitav veliki svet u našem još većem svetu. Ne možemo svet dovoljno otkriti", najavljen je pesnik iz Kine Liju Dženjun.

" Velika nam je čast i zadovoljsto što je Narodna republika Kina počasni gost Sajma Knjiga u Beogradu. Svi naši žitelji se ponose time. Razumevanjem književnosti jedne zemlje možemo razumeti jedan narod. Književnost je najbolji način da se razume jedan narod i jedna nacija. Iako je tradicionalno prijateljstvo između nas duboko, znanje koje prosečan Kinez ima o Srbiji i Srima je malo i svedeno na nekoliko filmova... "Most", "Valter brani Sarajevo".. Od svojih prijatelja iz Srbije saznao sam da prosečni Srbin ne zna više o Kini od perioda Mao Ce Tunga... Kasne upoznavanja nekih 40 godina. Upoznavanje mora ići sa kulturom. Odluka da Kina bude počasni gost je opravdanija. Tematika filmova koj su se snimali slično je tematici kung fu filmova. Postavlja se pitanje, zašto do ratova dolazi. Zbog različitih načina shvatanja različitih shvatanja sveta", priča Liju.

"Jedan od najefikasnijih načina za prevazilaženje krize je čitanje knjiga. Politika, društvo i uređenje reflektuju stavove naroda... Beleže ljudska osećanja. Stavovi ljudi se rauzlikuju... U očima evropskih i Američkih tv stanica, Iran je jedana čudna zemlja.. Međutim, sjajni iranski reditelji snimili su sjajne filmove "Deca neba" za koje smo mi u Kini odmah saznali. Dakle, percepcija različita. Kada su Američki vojnici bombardovali Iran, to je za nas bila neka druga zemlja.. Upravo u tome snaga književnosti.

"Književnost može da se bavi tim pitanjima, da beleži istoriju. Baš zato što književnost ima toliku snagu", rekao je Liju.

Prisutnima se obratio pesnik i akademik Miloslav Tešić, redovni član Sanu.

"I ove godine, već 59. put, Sajam knjiga nesumnjivo pokazuje koliko je srpska kultura široko otvorena prema kulturama mnogoh naroda. To potvrđuje i činjenica da su Srbi počastovani gostovanjem Kine. Žemlja velika u svakom pogledu, sa velikim nasleđem iste. Nezavidna je kultura malih naroda, zato i postoji mogućnost da se ona izgubi u strašnom okeanu projektnovanih opštosti. Srpski narod pripada malim narodima. Da bismo se našli u kulturnim modelima i naš civilizacijiskii narod, mi bismo morali da čuvamo i izučavamo literarna dela književnosti. U umetnički srpski jezik se može unosti novina kad za tim ima stvarne potrebe. Ako mu ne razvodnjava stvaralačku energiju. Moramo nastaviti da razvijamo srpsku književnost.

18.03 "Počeo je 59. susret sa novim i starim knjigama... Ovde smo jer znamo šta je vrednost štampane reči, ovde su oni koji kupuju knjige. Svaka knjiga ima svog čitaoca. Mi tvrdimo da nipta ne ostaje u kulturi ako nije bilo u knjigama", otvorili su voditelji Sajam knjiga rečima Li Taj Poa u prevodu Miloša Crnjanskog.

Bora Dugić nastupio nakon otvaranja
Bora Dugić nastupio nakon otvaranja

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track