DVE DECENIJE OD PREMIJERE: 10 zanimljivosti koje niste znali o Petparačkim pričama
Foto: Vikipedija

Legenda o filmu

DVE DECENIJE OD PREMIJERE: 10 zanimljivosti koje niste znali o Petparačkim pričama

Pop kultura -
Uma Turman je prvobitno odbila ulogu Mije Volas, pa ju je Vajnstin ponudio Džuliji Luj-Drajfus, koja je odustala zbog snimanja "Sajnfelda"

Ovog oktobra "Petparačke priče" Kventina Tara­ntina slave dve de­cenije od premijere u bioskopima, prvi put prikazane su 12. maja 1994. na Kanskom festivalu.

Postmoderna gonzo papazjanija preplavljena nihilizmom i retro šmekom citiranija je od svih Šekspirovih komada zajedno i smatra se najboljim filmom devedesetih. malo poznate zakulisne priče su jednako fascinantne kao i film. Donosimo vam 10 zanimljivosti koje niste znali o "Petparačkim pričama".

Danijel Dej-Luis kao Vinsent Vega?Uloga anksioznog ubice Vinsenta Vege napisana je za Majkla Medsena, ali on je odustao dve nedelje pre završenog scenarija da bi igrao Virdžila Erpa u „Vajatu Erpu”. (Tarantino mu godinama nije oprostio.) Producent Harvi Vajnstin želeo je Danijela Dej-Luisa, ozloglašeno probirljivog glumca koji je, međutim, bio veoma zainteresovan za lik Vege (to je valjda jedina uloga koju je Dej-Luis ikada jurio). U igri su još bili Šon Pen i Vilijam Hert, ali Tarantino je hteo Travoltu, čija je karijera, mislilo se, bila na zalasku.

Amsterdamska inspiracija

Okosnica genijalnog Oskarom nagrađenog scenarija nastala je u Amsterdamu. Tarantino ga je pisao tokom nekoliko meseci boravka u hotelskoj sobi i kafeteriji „Beti Bup”. Otud mnogo kulturnih referenci na Amsterdam uključujući i urnebesan dijalog između Vinsenta i Džulsa o tamošnjim zakonima vezanim za hašiš.

Kurt i Kortni?Kortni Lav je tvrdila da je Kventin Tarantino ulogu narko-dilera Lansa (Erik Stolc) ponudio Kurtu Kobejnu, koji ju je odbio. Da je pristao, Kortni bi glumila njegovu pirsingovanu devojku Džodi (Rozana Arket). Taranitno je to demantovao, dodavši da su producenti hteli Gerija Oldmana za ulogu Lansa, da ju je čak i on sam razmatrao za sebe, ali je na kraju odlučio da igra Džimija kako bi mogao na miru da snimi nezaboravnu scenu sa špricem.

http://www.youtube.com/watch?v=s7EdQ4FqbhY

Ples inspirisan filmom Žan - Lik GodaraŠuškalo se da je legendarna plesna numera između Vinsenta i Mije direktno preuzeta iz Felinijevog klasika „8 ½”. Međutim, Tarantino kaže da ga je više inspirisao Godarov film „Neobična banda” (1964). - Moje omiljene muzičke scene su iz Godarovog opusa jer se pojavljuju niotkuda. Tako su zarazne i prijateljske, a činjenica da nije reč o mjuziklu već da on zaustavlja film zarad filmske sekvence čini ih još simpatičnijim - izjavio je Tarantino. Prema Travoltinim rečima, dobar deo koreografije je improvizovan na licu mesta.

Scena sa špricemPošto je Mija uzela preveliku dozu heroina, Vins je odvodi kod Lensa i Džodi. Lens mu daje injekciju adrenalina i markerom iscrtava tačku na njenim grudima kroz koji Vins mora da probode iglu ne bi li je zabo pravo u srce. Realnost ove napete scene postignuta je tako što je Travolta izvlačio iglu iz Uminih grudi pa je snimak pušten unazad.

Zvezda je rođenaMalo je falilo da Semjuel L. Džekson ne bude u filmu. Nakon sjajne audicije Pola Kalderona, Džekson je čuo za film i doleteo u L.A. u minut do dvanaest da se i sam okuša. Jedan od producenata mu se obratio sa „Gospodine Fišbern” pa je Džekson, tako besan, počeo da žvaće i pije i seva munje svojim pogledom. - Pomislio sam da će sad sve da nas pobije. Oči su mu se iskolačile. Bio je stvoren za ulogu - kazao je producenat Gladstin.

Jedna je UmaUma Turman je prvobitno odbila ulogu Mije Volas, pa ju je Vajnstin ponudio Džuliji Luj-Drajfus, koja je odustala zbog snimanja "Sajnfelda". Na audiciji za Miju bile su i Izabela Roselini, Meg Rajan, Deril Hana, Džoun Kjuzak i Mišel Fajfer, koja je zamalo pridobila Tarantina. Reditelj je, međutim, već bio lud za Umom...

I Brus Vilis hteo da bude VegaPoput Danijela Dej-Luisa i Brus Vilis je želeo da tumači Vinsenta Vegu. Ali kada je Tarantino angažovao Travoltu, pomislio je da bi Vilis bio odličan u ulozi boksera Buča Kulidža. Problem je bio taj što je ulogu već obećao Metu Dilonu. Kada je poslao scenario Metu, glumac mu je odgovorio: "Hajde da prenoći", na šta je Tarantino javio njegovom agentu da je ispao jer nije odmah pristao. Na osnovu Vilisovog imena "Miramaks" je unapred prodao prava za međunarodnu distribuciju za 11 miliona dolara čime je već bio u plusu (koštao 8,5 miliona).

Big Kahuna BurgerFiktivni lanac brze hrane sa havajskom tematikom koju je Tarantino koristio u više svojih filmova: "Ulični psi", "Od sumraka do svitanja", "Četiri sobe" i "Otporan na smrt". To što reditelj nikada nije otvorio pravu hamburgerdžinicu sa ovim imenom u Los Anđelesu deluje kao velika propuštena poslovna prilika.

Misteriozna akten - tašnaNekoliko je teorija o tome šta se nalazi u tajnoj „svetlećoj” akten-tašni Marselusa Volasa, inače omažu noaru "Poljubac smrti" (1955) - od Elvisovog zlatnog odela koje je nosio Val Kilmer u "Pravoj romansi" do kopije "Spajdermena br. 1". Najomiljenija verzija fanova je da sadrži Marselusovu dušu, koja mu je izvađena kroz potiljak (otud hanzaplast na tom mestu) i prodata đavolu (otud šifra 666 za otvaranje). O otvaranju tašne Travolta je izjavio: - Tarantino mi je samo rekao: „Budi potpuno zapanjen... kao da gledaš nešto što nikad ranije nisi video”.

EPK/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja