(VIDEO) 7 POP ZVEZDA SFRJ: Ovo su pevači koje smo voleli
Foto: Stampa

Na vrhu popularnosti

(VIDEO) 7 POP ZVEZDA SFRJ: Ovo su pevači koje smo voleli

Pop kultura -
Zabavna muzika u Jugoslaviji je bila popularna, pa su pevači i pevačice imali fanatičnu publiku

1. Ðorđe MarjanovićPrva prava zvezda SFRJ bio je pevač iz Kučeva s jedinstvenim scenskim nastupom, spreman da uzme mikrofon u ruke i skine sakoÐorđe Marjanović, prvi pevač koji je u Jugoslaviji izvadio mikrofon iz stalka i s njim prošetao kroz zgranutu publiku, pre dva dana napunio je 81 godinu. Rođen je 30. oktobra 1933. godine u Kučevu. Majka mu je umrla kad je imao devet meseci, otac se opet oženio, pa su Ðorđa i njegovu sestru odgajili baba i deda.Zvižduk u osamU Beogradu je studirao farmaciju, a kad mu se sestra udala, a baba umrla, ostao je bez novca, prepušten sam sebi. Radio je brojne fizičke poslove dok 1954. nije zabasao na audiciju za pevače. Tri godine je pevao po igrankama, a 1957. izveo je prvi put kompoziciju koju niko pre njega nije hteo - „Zvižduk u osam“. U Nišu naredne godine nastupio je kao jedan od brojnih pevača, sa zadatkom da otpeva dve pesme, ali ga je publika skandiranjem zadržala na bini. Otpevao je još dve, a onda publici otvoreno rekao: „Ne znam više!“ Otpevao je ponovo sve četiri! Tako je rođena zvezda.Ðorđe Marjanović svakako nije imao najlepši glas, ali je njegov scenski nastup bio jedinstven. U ono vreme pevači su stajali pred mikrofonom i eventualno diskretno pomerali šaku. Ðorđe je, na užas čuvara morala, skakao po pozornici i mahao skinutim sakoom. To mu je donelo vatrene obožavaoce, ali i ništa manje žestoke kritičare.Pošto mu 1961. godine na festivalu Zlatni mikrofon u Beogradu žiri nije dodelio prvo mesto, njegovi obožavaoci - „đokisti“ - blokirali su na dva sata Terazije. Morala je da interveniše i narodna milicija, a da bi smirio razbesnelu masu, Ðorđe se popeo na krov automobila i odatle pevao svojim obožavaocima.A kad je imao seriju koncerata u Domu sindikata, Jovanka Broz, žena tada neprikosnovenog Maršala, poslala mu je pismo: „Molim vas, Ðorđe, izvinite, ali nisam u mogućnosti da dođem na vaš koncert!“Odlikovan u SSSRKolika god da je bio zvezda u Jugoslaviji, još veća je bio u SSSR. Pevao je u najvećim dvoranama i bio dočekivan kao kralj, a predsednik SSSR Mihail Gorbačov odlikovao ga je ordenom. Na jednom od tih putovanja po Sovjetskom Savezu Ðorđe je upoznao i svoju suprugu Eli, s kojom ima troje dece.Njegovi najveći hitovi, uz pomenuti „Zvižduk u osam“, bili su: „Lazarela“, „O, kakav mesec“, „Lepotica“, „Biondina“, „Renato“, „Ja plaćam ove noći“, „Raznosač mleka“, „Beograde“, „Devojko mala“, „Romana“, „Ðavoli“, „Dirlada“, „Potraži me u predgrađu“, „Ruso ča-ča-ča“ i prepevi s francuskog „Milord“ i „Natali“.Na koncertu u Melburnu, u Australiji, 1990. godine, gde je nastupao kao gost Lepe Brene, dok je pevao pesmu „Mene nema ko da žali“, doživeo je moždani udar. Dugo se oporavljao posle bolesti, neko vreme nije mogao ni da govori, i od tada ne peva uživo.

http://www.youtube.com/watch?v=PvvqQuVUgnY

2. Lola NovakovićPevačica je 1960. bila toliko popularna da su karte za njen koncert u Domu sindikatarasprodate za manje od dva sataLola nacionale rođena je kao Zorana 25. aprila 1935. u prosečnoj beogradskoj porodici. Njen prvi javni nastup bio je u novogodišnjoj noći 1953. u smederevskom Domu JNA. Posle toga je član Kulturno-umetničkog društva „Branko Krsmanović“, a 1957. primljena je u Radio Beograd kao stalni vokalni solista, što je predstavljalo početak njene profesionalne karijere. Iste godine snimila je prvu ploču za britansku diskografsku kuću „Deka“ s pesmama „Alisa u zemlji čuda“ i kubanskim hitom „Babalu“ na španskom jeziku (četiri godine kasnije, na audiciji u „Deki“ biće odbijena grupa Bitlsi).Zvezda širom svetaLola Novaković je 1959. otišla na turneju po Bliskom istoku i u Bejrutu ostala do leta 1960. godine, da bi po povratku u Beograd održala prvi solistički koncert u Domu sindikata. Ulaznice su bile rasprodate za manje od dva sata! Bila je prvi pevač iz Jugoslavije koji je gostovao u Rusiji (1960), gde je stekla status najveće zvezde.Početkom šezdesetih njena karijera se razvijala vrtoglavom brzinom.Na Opatijskom festivalu 1961. osvaja prvo mesto s pesmom „Jednom u gradu ko zna kom“, a odmah zatim odlazi na višemesečnu turneju po Poljskoj i Mađarskoj, gde 1962. izdaje longplej ploču s pesmama koje peva na španskom i engleskom jeziku. Na Zagrebačkom festivalu te 1962. izvodi pesmu „Ti nisi došao“ i pri tome plače, a publika je nagrađuje aplauzom, koji traje deset minuta! Snima film s fudbalerom Dragoslavom Šekularcem, sledeće godine je na višemesečnoj turneji po Japanu, 1964. pobeđuje na takmičenju u Rimu, 1965. pesma „Kap veselja“, koju ona peva, proglašena je pesmom godine.Udala se 1962. godine za profesora fiskulture Boru Kragujevića i s njim ostala godinu i po. Od 1965. do 1970. godine u braku je s Milom Jovanovićem i nosi njegovo prezime, a posle razvoda vraća devojačko i nastavlja da hara jugoslovenskom scenom: „Marike“, „Vrati se“, „Neko čeka na mene“, „Ljubi me“, „Voli me sad“, „Posle mene“, „Posle tebe“, „Reka suza“, „Duga topla noć“, „Misli na mene“, „Beli bagrem opet cveta“, „Beograde, ljubavi moja“... Neke njene interpretacije smatraju se neprevaziđenim do danas.Kritike i povlačenjePosle udaje za pevača Dragana Antića 1972. godine Lola postaje meta trač rubrika ondašnje štampe. Nisu mogli da joj oproste brak sa 14 godina mlađim muškarcem. Bez milosti o njoj pišu svašta, proglašavaju je za agenta CIA, objavljuju da je u ruskom zatvoru, pa se ona, povređena, povlači iz javnog života i napušta domaću estradnu scenu. Nekoliko meseci godišnje zajedno s mužem nastupa u klubovima u inostranstvu, a onda se povlači u mir porodične kuće u Barajevu.Posle 2000. godine nastupala je u predstavama Pozorišta na Terazijama.

Pevala i Grejs Keli i Titu... Tereza Kesovija
Pevala i Grejs Keli i Titu... Tereza Kesovija
http://www.youtube.com/watch?v=Xik7Yn9KacE

3. Tereza KesovijaKraljica šlagera u socijalizmu dvaput je pevala na Pesmi Evrovizije - jednom za Kneževinu Monako, drugi put za SFRJKraljica šlagera u socijalizmu“ rođena je 3. oktobra 1938. godine u Dubrovniku. Majka joj je umrla od leukemije kad je imala godinu dana, pa su ona i četiri godine stariji brat rasli s ocem, radnikom u gradskom vodovodu, i njegovom drugom ženom - čistačicom. Njen uspon u svetu muzike počinje 1958. godine, kad je kao maturantkinja srednje muzičke na odseku za flautu u Ljubljani pobedila na takmičenju mladih muzičara. Školovanje nastavlja na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji i uporedo svira u Simfonijskom orkestru Radio Zagreba. U to vreme počinje da nastupa i kao pevačica.FestivaliNastupala je i nagrađivana na svim domaćim festivalima: u Splitu, Opatiji, Zagrebu, Sarajevu i Beogradu, a publika je pamti po pesmama: „Prijatelji stari, gdje ste“, „Ljubav je moj grijeh“, „Samo malo intime“, „Molim te, ostani“, „Zaustavi vrijeme“, „S druge strane sna“, „Ja sam pjesma“, „Stare ljubavi“...Tereza Kesovija je dva puta pevala na Pesmi Evrovizije - 1966. godine žiri koji su sačinjavali Grejs Keli, princ Renije i još šest najuglednijih građana Monaka izabrao ju je da Kneževinu Monako predstavlja na Evroviziji. S pesmom na francuskom osvojila je nula bodova i poslednje mesto. Šest godina kasnije za Jugoslaviju je pevala „Muzika i ti“ i plasirala se na sedmo mesto.Iz braka s pevačem Mirom Ungarom ima sina, a drugi put se udala za proslavljenog vaterpolistu Ronalda Lopatnija. Posle razvoda od njega, priznala je da ju je tukao.Nekoliko puta pevala je i Titu, a jednom su zajedno pevali njen najveći hit „Nono“. Predsednik Jugoslavije tada je pred novinarima i pevačima izjavio da mu je to omiljena pesma.Imala je i zapažene nastupe u svetu, a vrhunac njene međunarodne karijere jeste solistički koncert u pariskoj Olimpiji održan 1988. godine. Pre toga godinama je pevala u Francuskoj, išla na turneje po Sovjetskom Savezu i Bliskom istoku, snimala ploče za diskografsku kuću „Emi“.Odnos prema SrbijiGodine 1986. našla se u središtu skandala - posle pobede na festivalu Split 86, kolege muzičari optužili su je da je kupila pobedu. Ovo nikad nije dokazano, ali je činjenica da pobednička pesma „Molim te, ostani“ nije ostavila nikakav trag, a da je na tom festivalu Magazin izveo kompoziciju „Ne mogu da ga ne volim“ popularnu i danas.U vreme raspada Jugoslavije srpski dobrovoljci opljačkali su njenu kuću u dubrovačkim Konavlima, a ona se zaklinjala da nikad više neće nastupati u Srbiji.U januaru 2011. godine održala je koncerte u Novom Sadu i Beogradu, a u oktobru prošle godine ponovo je nastupila u beogradskom Domu sindikata.

http://www.youtube.com/watch?v=PiXi5ClqRWI
4. Kićo Slabinac Gitara umesto tambure Tužba
http://www.youtube.com/watch?v=yZtkdy5YTmU

5. Mišo KovačLoš đak i tapetar okrenuo se muzici i postao pevač s najviše prodatih ploča u istoriji jugoslovenske zabavne muzikeMišo Kovač, pevač s najviše prodatih ploča u istoriji jugoslovenske zabavne muzike, rođen je 16. jula 1941. godine u Tribunju kof Šibenika, gde Kovači žive više od 400 godina. Zaluđen fudbalom, izbegavao je školu, pa je posle osmog razreda kao loš đak mogao da se upiše na zanat za tapetaraMalo pobeda na festivalimaTim poslom bi se bavio celog života da na jednom takmičenju muzičkih talenata u Karlovcu s pesmom „I Can't Stop Loving You“ Reja Čarlsa nije postigao veliki uspeh, koji mu je predodredio dalji životni put.Među zvezde ga je lansirala pobeda na festivalu Vaš šlager sezone 1969. koju mu je donela pesma „Više se nećeš vratiti“. Singl s njom prodat je u pola miliona primeraka. Dve godine kasnije na festivalu u Splitu peva „Proplakat će zora“ i takođe pobeđuje. U poređenju s drugim zvezdama svog vremena, Mišo Kovač ima nesrazmerno malo pobeda na muzičkim festivalima. Drugi su pobeđivali, ali su njihove pesme već do sledećeg nadmetanja tonule u zaborav, a Kovačeve kompozicije, mahom drugoplasirane ili trećeplasirane, postajale su hitovi: „Čemu da živim“, „Ako me ostaviš“, „Drugi joj raspliće kosu, a ja je volim“, „Još i danas teku suze jedne žene“...Pet puta je proglašavan za pevača godine, a 1989. izabran je za ličnost godine u bivšoj Jugoslaviji. Oprobao se i na filmu glumeći s Radetom Šerbedžijom u filmu „Poslijepodne jednog fazana“.Pevao je jugoslovenskim iseljenicima u svetu, ali je na turnejama po Kanadi i Australiji osamdesetih tražio da se iz sale u kojoj nastupa uklone slike ustaškog ideologa Ante Pavelića, zbog čega ga je ekstremna emigracija omrzla. Branio je bratstvo i jedinstvo jugoslovenskih naroda, pa je u Beogradu uvek dočekivan kao narodni heroj!Miljenik ženaBio je miljenik žena i za sobom ima tri braka i jednu nevenčanu zajednicu. Njegov drugi brak s Anitom Baturinom, pobednicom takmičenja za mis tinejdžerki, 1973. godine skandalizovao je javnost. Njeni roditelji su bili protiv, redakcije novina takođe, ali su se oni venčali i dve godine kasnije dobili sina Edija, a zatim i ćerku Ivanu.U vreme rata u Hrvatskoj Edi je 1922. godine kao pripadnik specijalne jedinice izvršio samoubistvo, ali je Mišo Kovač tvrdio da su mu ubili sina.Brak s Anitom tada se raspao, a ćerka je upala u probleme s drogom. U depresiji, pevač u januaru 1999. godine puca sebi u grudi, ali ostaje živ. U svet muzike vratio se 2006. godine albumom na kojem je nastupila i njegova ćerka. Ona je tad izjavila da se spasla iz pakla droge zahvaljujući očevoj odlučnosti. Naredne godine postala je pevačica Magazina.

http://www.youtube.com/watch?v=qthb0zA9LDA
6. Miki Jevremović Izlazak iz anonimnosti „Ðokisti“ i „mikisti“
http://www.youtube.com/watch?v=ITtMs1W5xZo
7. Boba Stefanović Zlatni dečaci
http://www.youtube.com/watch?v=Meil8pxeOw8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track