Tasovac potpisao Traduki projekat: Piscima i prevodiocima 620.000 evra!
Foto: PR

Berlin

Tasovac potpisao Traduki projekat: Piscima i prevodiocima 620.000 evra!

Pop kultura -
Prema njegovim rečima, taj fond služi kao podrška, ne samo za prevođenje, već i za rezidencijalne boravke pisaca i prevodilaca u drugim zemljama, kao i za nastupe na međunarodnim književnim manifestacijama
1 / 7 Foto: PR

BERLIN - Priključenjem Traduki projektu, Srbija je postala deo ovog intelektulano i društveno ambicioznog evropskog programa, koji predstavlja model uspešne multilateralne kulturne politike, izjavio je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

Tasovac je, posle ceremonije u Berlinu, čiji je domaćin bio nemački šef diplomatije Frank Valter Štajnmajer, objasnio da je potpisivanjem sporazuma o Traduki projektu Srbija postala punopravni član evropske mreže za književnost i prevođenje.

Ovaj događaj je bitan za Srbiju i u širem značenju i predstavlja priznanje, naglasio je Tasovac i precizirao da priključenje Traduki projektu podrazumeva da će naši pisci i prevodioci imati pristup godišnjem fondu od 620.000 evra.

Prema njegovim rečima, taj fond služi kao podrška, ne samo za prevođenje, već i za rezidencijalne boravke pisaca i prevodilaca u drugim zemljama, kao i za nastupe na međunarodnim književnim manifestacijama. To, generalno, predstavlja most koji zapravo povezuje pisce i čitaoce u regionu jugoistične Evrope, kojem ne možemo negirati teško nasleđe prošlosti, ocenio je Tasovac.

Ali ono što mi se čini, to je da, što se bolje budemo upoznavali kroz kulturu, to ćemo lakše prepoznavati sve ono što nam je zajedničko, istakao je Tasovac, uključujući i kvalitete i mane, ali ćemo i lakše prihvatiti razlike.Nemački ministar spoljnih poslova Valter Štajnmajer, prema rečima Tasovca, posebno je pozdravio Srbiju, kao novog člana Traduki projekta, što je propraćeno velikim aplauzom.

Tasovcu i lično predstavlja veliko zadovoljstvo što je Srbija postala deo ovog "intelektualno i društveno ambicioznog evropskog projekta, koji predstavlja model uspešne multilateralne kulturne politike".

Osvrćići se na panel "Kako multilateralna kulturna politika aktivno oblikuje i kreira budućnost, koji je održan posle potpisivanja sporazuma, Tasovac je naglasio da je u raspravi otvoreno sve ono što su izazovi budućnosti Tradukija.

Tasovac zato sa nestpljenjem očekuje da Srbija, sada kao punopravni član, aktivno učestvuje u rešavanju svih tih izazova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track