BIO JEDNOM JEDAN LAF: Sećanje na Duška Radovića
Foto: Printskrin

Izložba Biblioteke grada Beograda

BIO JEDNOM JEDAN LAF: Sećanje na Duška Radovića

Pop kultura -
Na izložbi se može videti kako je izgledalo njegovo detinjstvo u Nišu i Subotici, dolazak u Beograd i početak rada u Pionirskim novinama, uređivanje programa za decu Radio Beograda i kultna drama Kapetan Džon Piplfoks

BEOGRAD - "Bio jednom jedan laf" naziv je izložbe koju organizuje Biblioteka grada Beograda povodom 30. godišnjice smrti Duška Radovića, a koja je posvećena njegovom životu i stvaralaštvu.

Od srede, 12. novembra, posetioci Galerije Atrijum će biti u prilici da pogledaju 30 plakata na kojima su zabeleženi najvažniji momenti u životu i stvaralaštvu tog pesnika. Na izložbi će zainteresovani biti u prilici da vide kako je izgledalo njegovo detinjstvo u Nišu i Subotici, dolazak u Beograd i početak rada u Pionirskim novinama, uređivanje programa za decu Radio Beograda i kultna drama Kapetan Džon Piplfoks.

Zatim uređivanje programa na TV Beograd - serije "Na slovo na slovo" i "Laku noć, deco", TV serija "Ženski razgovori", ali i rad na časopisu Poletarac kao i uređivanje na Studiju B...

Ovom izložbom se predstavlja sveukupan Radovićev književni opus, i za decu i za odrasle, apostrofiraju se najznačajnije pesme i zbirke koje su bile prekretnica u stvaralaštvu za decu, navode se autopoetički izvodi iz Radovićevih intervjua i njegovi čuveni aforizmi.

Ovom postavkom se, uz pomoć bogate porodične dokumentacije, kao i dokumentacije RTS-a i Pozorišta na Terazijama, oslikava i piščev intimni život - porodični krug, prijateljstva, strasna ljubav prema fudbalu...Izložbu će otvoriti akademik Matija Bećković i direktor Biblioteke Jasmina Ninkov, a tekstove iz Ženskih razgovora govoriće Milena Dravić.

Autori izložbe su Olga Krasić Marjanović, Violeta Đorđević i Sara Ivković Marković, a realizovana je u okviru projekta "Bio jednom jedan laf" koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja.Iste večeri biće predstavljen i zbornik radova o stvaralaštvu tog književnika pod nazivom "Poštovanom Dušku Radoviću".

U zborniku se nalaze tekstovi Danila Nikolića, Živojina K. Mitrovića, Miroslava Maksimovića, Mihajla Pantića, Jasminke Petrović, Dejana Aleksića, Valentine Hamović, Maje Dimitrijević, Milice V. Ćuković i Jelene Žurić, kao i intervju koji je sa Radovićem vodio Petar Peca Popović.O zborniku će govoriti književnik i univerzitetski profesor Mihajlo Pantić, urednik zbornika.

http://www.youtube.com/watch?v=idsI0X4nvtk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track