NAJBOLJI PRIJATELJ: Pas jača deci imunitet i gradi samopouzdanje!
Foto: Profimedia

Psihički deluje na razvoj

NAJBOLJI PRIJATELJ: Pas jača deci imunitet i gradi samopouzdanje!

Pop kultura -
Deca koja rastu uz kućne ljubimce su opuštenija, zdravija, imaju manje alergija i bolje socijalne veštine, a on im brzo postaje i najbolji prijatelj

Odavno je dokazano da odrastanje uz kućnog ljubimca povoljno deluje na psihički razvoj deteta. U to čvrsto veruje i Branka Obuljen Štritof, majka Eme 5 i 20 - mesečne Tare, koja ima i 10 godina stare zlatnog retrivera Goldi.

"Budući da je Goldi s nama bila već pet godina pre nego što smo dobili dete, suprug i ja nismo razmišljali o tome da bismo je negde udomili. Njih dve su se brzo sprijatljile, a tako je bilo i kad je na svet došla Tara. Stalno je grli, mazi, navlači po tepihu, a Goldi jednako uživa u igri", rekla je Branka, dodajući kako Goldi leži celu noć pokraj Tarinog krevetića i čuva je.

Branka nema problema sa dlakama jer usisava dva puta dnevno, ali joj nikad nije teško.

"Ona nama i deci daje toliko ljubavi i pozitivne energije da nam posao oko nje nije problem. Ona je deo porodice i gde smo mi, tu je i ona. Jedino na šta treba paziti kod male dece jeste da u žaru igre dete nehotice ne povredi psa. Međutim, postoje i pravila kojih se naša deca imaju, a jedno od njih je da, na primer, kad pas jede, niko ne sme da ga dira i mora da bude mir", objasnila Branka i dodala da je Goldi odličan čuvar.

Čim čuje nečije korake na stepeništu , odmah počne da laje i obaveštava ih da neko dolazi.

Ilustracija (Foto: Profimedia)
Ilustracija (Foto: Profimedia)

Licencirani voditelj kursa za obuku i školovanje pasa Alenka Medak ističe prednosti života sa psom i naglašava kako psi deluju pozitivno na zdravlje.

"Dokazano je da deci koja imaju pse brže ojača imunitet te se smanjuje rizik od alergija. Takođe, sama prisutnost psa deluje umirujuće jer smanjuje broj otkucaja srca i snižava pritisak. Stoga su takva deca opuštenija i zadovoljnija, a pas ih podstiče i na kretanje te boravak na svežem vazduhu", rekao je Medak.

I psiholog Petra Matković slaže se da pas, osim veselja, donosi i puno više. I to u ranom razvoju kad je neverbalna komunikacija važna. Odnos psa i deteta podstiče jasnije izražavanje i međusobno prepoznavanje emocija. Tako će često jedno drugome biti potpora .

"To je dobar temelj za razvoj socijalnih veština, empatije i saosećanja.

Osim toga, deca koja odrastaju uz kućnog ljubimca uče o odgovornosti"- objašnjava Petra Matković.

Koji su psi za decu?Pudlice, labradori i zlatni retriveri su zbog blagog karaktera i naklonjenosti ljudima primeri pasa koji imaju dobre predispozicije za suživot s malom decom, kaže Medak.

Pripremite psaSvaki pas može biti agresivan u određenim okolnostima zato je odgovornost roditelja nadzirati svaku interakciju deteta i psa ljubimca treba pripremiti na dolazak bebe, naučiti ga pravilima, socijalizirati i omogućiti mu druženje s decom, pojašnjava Medak.

Uz pse su deca osećajnija Psiholozi kažu da uz psa deca uče o tuđim potrebama i granicama jer pas da do znanja koliko može tolerisati. Deca tako grade i svoje granice te jačaju samopouzdanje.

Ilustracija (Foto: Profimedia)
Ilustracija (Foto: Profimedia)

24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track