Otkriven virus koji nas čini glupim
Foto: Shutterstock

I to je moguće

Otkriven virus koji nas čini glupim

Pop kultura -
Ovo interesantno otkriće tvrdi da je hlorovirus ATCV-1 pronađen u grlu 44 procenata testiranih pacijenata i da utiče na moždane funkcije

Jedno američko istraživanje otkrilo je da skoro polovina čovečanstva može da bude zaražena virusom koji nas čini glupljim. Ovo interesantno otkriće tvrdi da je hlorovirus ATCV-1 pronađen u grlu 44 procenata testiranih pacijenata i da utiče na moždane funkcije.

Oni kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa pokazali su se lošije na testovima inteligencije, čak i kada su uzeti u obzir njihovo godište i obrazovanje. Ovaj virus obično se može naći u zelenim algama koje se nalaze u slatkovodnim jezerima.

"Tek počinjemo da saznajemo šta ti mali virusi koje nosimo sa sobom mogu da nam urade. To je početak drugačijeg pogleda na ove agense koji se razlikuju od Ebole i gripa. Ovo je drugačiji tip virusa, onaj kog možemo dugo da nosimo sa sobom i koji ima skriveno detjstvo na naše ponašanje i razmišljanje", tvrdi Robert.

Istraživanje je potvrdilo iste rezultate i na laboratorijskim miševima. Naime, virus je probio barijeru između krvi i tkiva i menjao ponašanje gena u mozgu miševa. Ovaj virus uticao je i na proizvodnju dopamina, hormona koji utiče na memoriju, emocije i svest.

"Hlorovirus je nešto što nam uopšte nije padalo na pamet da može da ima bilo kakav uticaj na ljude i životinje. Zato nas je ovo otkriće uputilo na istraživanje kako se može poboljšati memorija i ponašanje ljudi menjanjem strukture njihovih mikrobioma, to jest balansa bakterija i virusa u organizmu", zaključio je profesor Jolken.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track