Najnovije vesti

KRV IM U OČIMA: Ovo je 5 najsurovijih meksičkih narko-kartela!
Foto: Profimedia

Država kojom upravljaju narko-karteli

KRV IM U OČIMA: Ovo je 5 najsurovijih meksičkih narko-kartela!

Pop kultura
U Sjedinjenim Meksičkim Državama godinama traje rat protiv narko-kartela, koji ne prezaju ni od čega da bi ostali na vrhu. Nedavno su članovi kartela priznali da su ubili 43 studenta što je izazvalo proteste širom zemlje. Na jugu je spaljeno više vozila, na sedište regionalne vlade bačene su zapaljive bombe, a u prestonici je gorela kapija predsedničke palate. Predstavljamo vam pet najozloglašenijih meksičkih narko-kartela

Ovaj tekst preuzet je sa portala National Geographic Los Zetas

Ova kriminalna grupa dala je sebi naziv po taktičkom radio-signalu za komandire u meksičkoj vojsci. Kartel je osnovan 1999. godine kada su komandosi elitne jedinice Vojske Meksika dezertirali i započeli saradnju na trgovini droge sa Zalivskim kartelom.U 2010. godini, Los Zetasi su se odvojili od Zalivskog kartela kako bi stvorili sopstvenu bandu koju Sjedinjene Države smatraju "tehnološki najnaprednijim, sofisticiranim i najopasnijim kartelom koji operiše u Meksiku"."Zetasi su očigledno preuzeli glavnu ulogu odgovornu za najviše ubistava, ubistava vezanih za narkotike, obezglavljivanja, kidnapovanja i reketiranja u Meksiku.", rekao je šef za Meksiko i Centralnu Ameriku u Upravi za suzbijanje droge (DEA) Ralf Rejes, nakon što je kartel ubio načelnika policije, njegovu ženu i četvoro dece u Verakruzu.Los Zetas je prvobitno zasnovan na vojnim principima, ali grupa sada ima poslovnu strukturu sa kvartalnim sastancima, poslovnim knjigama, pa čak i glasanjima oko ključnih atentata.Los Zetas je takođe postavljao video-snimke na internet u kojima se vidi ubijanje ljudi. U jednom od snimaka postavljenom 2013. godine grupa maskiranih muškaraca obezglavilo je četiri žene koje su navodno bile povezane sa suparničkim klanom: Zalivskim kartelom. Istu sudbinu doživela je još jedna žena, koja je navodno bila članica Zalivskog kartela, koju je obezglavio muškarac koji je potom uzeo njenu glavu kao trofej ispred kamere.Zetasi su izveli brojne druge masakre protiv civila i drugih članova bandi, poput granatiranja u Moreliji 2008. gde je život izgubilo najmanje osam osoba, dok je barem 100 povređeno. Tokom Prvog masakra u San Fernandu 2010. godine, Los Zetas je ubio 72 imigranta, a naredne godine u Drugom masakru u San Fernandu ubijeno je 193 osoba.Masakri i javna pogubljenja imaju za cilj da uteraju strah u kosti protivnika Zetasa. Sa jedanaest meksičkih država pod svojom kontrolom, Los Zetas je kartel koji kontroliše najveću teritoriju u Meksiku.Vitezovi Templari

Vitezovi Templari kartel je meksička kriminalna organizacija stvorena nakon što je vođa kartela La Familia napustio taj kartel 2010. godine. Templari su svoje ime dobili po Templarskom redu iz Srednjeg veka koji je štitio Jerusalim, a njihove plaćene ubice imaju zapovesti da štite zajednicu i drže u tajnosti sve aktivnosti ili će njihove porodice biti ubijene.Vitezovi Templari sebe smatraju zaštitnicima zajednice Mičoakan. Kada su se prvi put pojavili u javnosti istakli su više od 40 narko-mantila, ili zastava narko-kartela, širom države sa porukom da obećavaju bezbednost. "Naša obaveza je da čuvamo red, sprečavamo pljačke, kidnapovanja, reketiranje i da štitimo državu od suparničkih organizacija.", izjavili su tada.Nedelju dana kasnije, njihova prva žrtva je obešena na nadvožnjaku sa porukom u kojoj se tvrdi da je bio otmičar. Masakrima su Vitezovi Templari veoma brzo stekli brutalnu reputaciju u već dovoljno varvarskom sukobu u kojem se narko-karteli takmiče oko toga kojeg se treba najviše plašiti.Članovi Vitezova Templara su tretirani kao zvezde, kako je rekao jedan od njihovih članova kada su ga pitali. "Moji dani su sjajni, zato što sam poput umetnika. Svi me pozdravljaju, slikaju se sa mnom i žele da me pozovu negde da dođem. Kada dođem čekaju me flaše. Vredelo je postati član Vitezova Templara. Sada imam žene koje mogu da biram, samo kažem: 'Ti - da, a ti - ne'. Dobijam poklone, zlato, odeću i mnoge stvari."Halisko Nova Generacija kartel (CGNJ ili Mata Zetas)

Osnovan 2009. godine, kada su tri čoveka pronađena mrtva u napuštenom kamionu uz poruku: "Mi smo nova grupa Mata Zetas, mi smo protiv kidnapovanja i reketiranja i borićemo se protiv njih u svim državama za čistiji Meksiko".Nakon smrti narko-bosa Ignasija Koronela Viljareala u 2010. godini, Mata Zetasi su objavili rat svim drugim meksičkim kartelima i objavili nameru da preuzmu kontrolu nad Gvadalaharom. Međutim, do sredine leta grupa se navodno ponovo ujedinila sa ranijim partnerima, Sinaloa kartelom.CGNJ se trenutno bori protiv Los Zetasa za kontrolu nad gradovima Gvadalaharom, Haliskom i Verakruzom.Klanovi ovog kartela su počinili brojne masakre, uključujući masakr u Verakruzu 2011. godine. Trideset i pet leševa je pronađeno u kamionu pored šoping centra u Verakruzu uz poruku: "Nema više reketiranja, nema više ubijanja nevinih ljudi! Zetasi u državi Verakruz i političari koji im pomažu.""Ovo će se desiti vama ili ćemo vas ubiti kao što smo vas već ubijali. Narod Verakruza ne podnosi reketiranje; ne plaćajte zaštitu; ukoliko je plaćate, to je zato što je želite. To je jedina stvar koju ovi ljudi (Los Zetas) mogu. Ova teritorija ima novog gazdu."CGNJ je odgovoran za 36 ubistava 6. oktobra 2011. godine, kao i još 67 narednog dana.Kao odgovor na mnogobrojne egzekucije narko-kartela, federalna vlada je pokrenula Operaciju "Siguran Verakruz", vojnu operaciju u državi Verakruz."Od prvog dana mog dolaska na vlast, bezbednost je bila prioritet u odnosu na situaciju sa kojom se naša država suočava. U slučaju Verakruza bezbednost se obezbeđuje u koordinaciji sa federalnom vladom.", rekao je guverner Havijer Duarte de Očoa.Zalivski kartel (CDG)

Aktivan duž meksičke obale u Meksičkom zalivu, CDG je najverovatnije najstarija kriminalna organizacija, osnovana 1930. godine od strane krijumčara Huana Nepomusena Gere. "Zalivski kartel je odgovoran za transport ogromne količine kokaina, metamfetamina, heroina i marihuane iz Kolumbije, Gvatemale, Paname i Meksika u Sjedinjene Američke Države, kao i za raspodelu tih narkotika unutar Sjedinjenih Država.", navodi DEA.Uz Los Zetas, Zalivski kartel je banda sa najvećim brojem kidnapovanja u Meksiku. Odgovoran je za pranje novca, podmićivanje, trgovinu oružjem, navođenje na zločin, pokušaje ubistva i reketiranje.Nakon razlaza sa Los Zetasom, Zalivski kartel je izgubio veoma bitne vođe, a unutrašnje borbe su dovele do brojnih ubistava i hapšenja kako u Meksiku, tako i u Sjedinjenim Američkim Državama.Sinaloa kartel (CDS, poznat i kao Guzman-Loera organizacija, Pacifički kartel i Krvni savez) Američka obaveštajna služba ga smatra najmoćnijom organizacijom za trgovinu drogom na svetu."Sinaloa kartel je postajao sve jači otkad je Guzman (meksički narko-bos na čelu CDS-a) pobegao iz meksičkog federalnog zatvora pre deset godina krijući se u kamionu sa prljavim vešom, čak i nakon što su prelazne vlade Meksika - uključujući onu Kalderonovu - bile suočene sa optužbama da nisu dovoljno pritiskale Sinalo kartel kao druge bande.", navodi se u izveštaju Američke obaveštajne agencije.Sinaloa kontroliše preko 17 meksičkih država i najviše se bavi krijumčarenjem kolumbijskog kokaina, meksičke marihuane i metamfetamina.Kartel se uselio u grad Huarez 2008. godine i ušao u sukob sa Huarez kartelom koji je vodio Visente Kariljo Fuentes. Borbe su navele meksičkog predsednika Felipea Kalderona da pošalje hiljade vojnika u grad. Nasilje je rezultiralo smrću preko 5.000 ljudi, čineći Huarez jednim od najsmrtonosnijih gradova na svetu.

SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC PREPORUČUJEMO JOŠ:

Izvor fotografija je Wikimedia Commons

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...