KURIR U KOPRU: Da ne poveruješ, ovo je grad u kom je sve pod konac!
Foto: Đorđe Đoković

Gradonačelnik Boris Popović 12 godina brine o mediteranskom mestu

KURIR U KOPRU: Da ne poveruješ, ovo je grad u kom je sve pod konac!

Pop kultura -
Prelep stari grad, uređena šetališta, čista voda oko Luke Kopar, novi stadion, sportska hala, kao i najsavremenije opremljena osnovna škola samo su deo onoga što ćete zapaziti u ovom prelepom primorskom gradu

Koparski gradonačelnik Boris Popović na čelu ovog grada je punih 12 godina, ovo je njegov četvrti mandat, a koliko je uradio za svoj grad koji se nalazi na krajnjem jugozapadu Slovenije u zalivu Jadranskog mora, vidi se već na samom ulazu. Čim zakoračite shvatite da je sve pod konac, kao i da je čistoća prioritet.

Iz Kopra ćete otići puni utisaka, a pored prelepog starog grada koji je karakterističan za ovaj deo jadranskog primorja, sigurno ćete primetiti i uređenost šetališta, čistu vodu oko Luke Kopar, novi stadion, sportsku halu, kao i najsavremenije opremljenu osnovnu školu.​​

Foto: Đorđe Đoković
Foto: Đorđe Đoković

Osnovna škola je sagrađena pre 8 godina, sve učionice su opremljene računarima, projektorima, internetom, dnevnici su prošlost, a pomoću specijalnih aplikacija roditelji u svakom trenutku mogu preko mobilnog telefona ili računara da provere ocene, da li je dete prisustvovalo času, kao i šta treba naučiti... Zanimljivo je da je pre osam godina postojala dilema da li treba sagraditi ovakvu školu, ipak odluka je doneta na referendumu na kom je 66,3% građana glasalo za današnji izgled škole.​Prvi čovek Kopra tvrdi da je za dobro upravljanje gradom bitana komunikacija s ljudima kao i ljubav prema svom mestu i njegovim stanovnicima. Po njegovom mišljenju najveća prednost Kopra je to što se nalazi pored mora.

Gradonačelnik Boris Popović
Gradonačelnik Boris Popović

"Za celu Sloveniju veliki plus je što smo pozicionirani u samom centru Evrope. Što se tiče samog Kopra, on ima još jednu prednost, a to je da se nalazi kraj mora i ima luku. Imamo veoma razvijene zemlje oko nas kao što su Italija, Austrija, Južna Nemačka, Mađarska, poslednjih godina Češka, Slovačka, pa i Poljska. Svima njima je neophodna naša luka i mislim da je to naš najbolji način brzog razvoja. Mi smo na dobrom mestu i od turizma možemo dosta da napravimo. Portorož je bio i u staroj Jugoslaviji i sada najprimamljiviji turistima, ali mi smo razvili za ovih 12 godina veoma dobru infrastrukturu i ja sam uveren da je naš grad spreman i da zaista možemo da iskoristimo sve potencijale za investicije koje stranci traže", rekao je gradonačelnik.

Foto: Đorđe Đoković
Foto: Đorđe Đoković

Popović je veoma ponosan na Luku Kopar za koju kaže da veoma dobro radi i da se iz godine u godinu beleži rast."Ako gledamo kako je Luka Kopar radila za vreme Jugoslavije i danas, to je neuporedivo. Na primer, 2004. godine smo imali rekord sa pretovarom kontejnera kada smo pretovarili 89.000 kontejnera, prošle godine smo pretovarili 600.000, što znači da smo sve podigli na viši nivo i da iz godine u godinu beležimo sve veći rast", ponosan je Popović.

Foto: Đorđe Đoković
Foto: Đorđe Đoković

Kopar je Dubai za Trst

Kopar ima oko 54.000 stanovnika i blizu je italijanske granice i mnogo većeg grada Trsta, ipak Popović smatra da je Kopar napredniji i da ima više potencijala od Trsta.

"Kopar je Dubai za Trst. Trst je poznato po tome da kod njih ništa ne može da se uraditi, koju god ideju tamo da imate to sigurno neće proći.. Verujem da i njihov gradonačelnik ima neke nove ideje kako bi unapredio grad, ali to ne može da prođe nikako, tako da smo mi tu u prednosti, jer je kod nas moguće realizovati nove ideje, a na gotovo istoj smo lokacijI".

Foto: Đorđe Đoković
Foto: Đorđe Đoković

Beograd mu u srcu

Gradonačelnika smatra da se u Kopru mnogo bolje živi nego u Trstu."Zapravo to je drugačiji način života, kao i kod vas u Srbiji. Sa relativno malo para se neuporedivo bolje živi, drugačiji narod, drugačija razmišljanja, kao i odnosi između ljudi. Nema tog prisnog i prijateljskog odnosa kao u staroj Jugoslaviji", napomenuo je gradonačelnik. Boris Popović je čest gost naše prestonice, za koju kaže da mu je prirasla srcu.

Foto: Đorđe Đoković
Foto: Đorđe Đoković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track