ITALIJANSKI ISTORIČAR: Konačno sam otkrio ko je Mona Liza!
Foto: Vikipedija

Nova teorija

ITALIJANSKI ISTORIČAR: Konačno sam otkrio ko je Mona Liza!

Pop kultura -
Veruje se da se njegova majka zvala Katerina, koja je prema nekima bila lokalna seljanka, ali Paratiko u svojim novom radu tvrdi da je ona zapravo bila ropkinja pa još i da je Kineskinja

Ko je zapravo Mona Liza, žena s misterioznim osmehom prikazana na najslavnijoj slici u istoriji? Rasprave na ovu temu vode se već vekovima, a italijanski istoričar i književnik Anđelo Paratiko ponudio je još jednu teoriju.

Prema njemu, reč je o majci velikog Leonarda da Vinčija. Iako on nije prvi koji izneo ovu teoriju, novost je zapravo njeno poreklo. Autor tvrdi da je reč o kineskoj robinji koja je radila za jednog bogatog klijenta Da Vinčijevog oca."Donekle sam uveren da je Leonardova majka bila Azijatkinja, ali bi tek uz pomoć deduktivne metode mogli utvrditi je li bila Kineskinja", rekao je Paratiko.

"Jedan bogati klijent Leonardovog oca imao je ropkinju po imenu Katerina. Nakon što se 1452. rodio Leonardo, ona je nestala iz svih dokumenata i više nije tamo radila", kaže Paratico.

Da Vinčijev otac je inače po zanimanju bio javni bežnik. Veruje se da se njegova majka zvala Katerina, koja je prema nekima bila lokalna seljanka, ali Paratiko u svojim novom radu tvrdi da je ona zapravo bila ropkinja.

"Tokom renesanse u zemljama poput Italije i Španije bilo je puno robova iz Azije", kaže Paratiko uz tvrdnje da neki aspekti Da Vinčijevog života i rada imaju poveznicu sa Istokom.

"Na primjer, činjenica da je pisao s levom rukom s leva na desno. Takođe, bio je vegeterijanac, što u to vreme nije bilo učestalo. Mona Liza je verojatno portret njegove majke, kao što je Sigmun Frojd rekao 1910. U pozadini Mona Lize je prisutan kineski krajolik, a čak i njeno lice izgleda poput kineskog", tvrdi istoričar .

I pored ovih zaključaka, istoričar ipak smatra kako je jednini način da se reši ovog misterija u DNA analizi posmrtnih ostatak nekoga od njegovih srodnika u Firenci.

Jutarnji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track