UROŠ ĐURIĆ: Još nisam rekao svoju poslednju reč u umetnosti!

Slikar, glumac i čuveni anđeo za Kurir

UROŠ ĐURIĆ: Još nisam rekao svoju poslednju reč u umetnosti!

Pop kultura -
Nakon duže pauze, poznati umetnik iz Beograda povodom svog 50. rođendana planira veliku izložbu novog ciklusa svojih slika u Londonu

Uroš Đurić, jedan od najosobenijih umetničkih pojava današnjice, proslavio je prošle nedelje pedeseti rođendan.Jubilej će obeležiti velikom izložbom sredinom februara u Londonu, a u razgovoru za Kurir najznačajniji predstavnik srpskog savremenog slikarstva govori o tome zašto je pomalo bacio u zapećak svoje osnovno zanimanje i posvetio se više glumi i angažmanu na televiziji.Počinje li život umetnika tek u pedesetim?- Za Bukovskog i Bunjuela sigurno je počeo jer su u zrelim godinama stvorili svoja najznačajnija dela. Klod Mone je isto dobar primer jer je svoje lokvanje naslikao tek skoro slep i u dubokoj starosti. Iskreno se nadam da nisam rekao svoju poslednju reč. Većina umetnika u kasnom dobu je vrlo anahrona u odnosu na vreme u kojem žive.Kako ćete proslaviti godinu jubileja?- Probaću da pronađem jezik i način da govorim o današnjici kroz slikarski izraz. Dugo mi je ono bilo usputno zanimanje jer sam se bavio nekim drugim stvarima. Želim da predstavim javnosti novi ciklus svojih slika. Izložbu bi trebalo da imam u Londonu, u galeriji „Divus“, koju vode Česi. Ona je već dva puta pomerana jer nama pravi problem da dobijemo vize i transportujemo dela u Veliku Britaniju. Godina mi je dobro počela, ali se onda nešto urušilo. Imam izuzetan problem s naplatom. Živim četvrt veka već tako i ne odustajem. Za drugi način i ne znam. U poziciji sam da nikom ništa ne dugujem i ne moram da pravim nikakve kompromise.Kako vam izgledaju Srbija i Beograd danas?- I u najmirnijim vremenima krije se neka vrsta dramatike. Danas imamo velika socijalna previranja, a posebno u Italiji.Da li ti neki mladi političar uliva poverenje?- Problem je što u Srbiji ne postoji dobra politička kultura i škola. Poslednji koji deluje kao profilisan je Ivica Dačić. U mnogo tome se s njim ne slažem. Međutim, on je beskrajno inteligentan jer tačno zna kad treba da se istrči i kad da se zaustavi. Današnji političari su padobranci.

O fudbaluZVEZDA JE DOBAR TIM IMALA PRE OSAM GODINADa li ideš i dalje na stadion i pratiš li mečeve Zvezde?Poslednji dobar tim smo imali davne 2006. godine, kada su igrali Nikola Žigić, Dušan Basta, Boško Janković i Marko Pantelić. Zvezda je tada napravila i poslednji veliki rezultat. Današnji igrači su kao da si doveo neku ekipu iz podmlatka Žandarmerije jer se svi izgledaju identično.

O ulozi AnđelaDOBIO SAM HONORAR OD 1.200 MARAKAKarijeru i popularnost dobili ste zbog uloge u filmu Srđana Dragojevića.Sećam se da sam dobio honorar od 1.200 maraka. Trebalo je da Žika i ja snimamo samo deset dana, a Dragojević nam je, kad smo krenuli, proširio ulogu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track