Nova izdanja posvećena Mokranjcu - monografija i CD
Foto: Kurir Štampano

Godišnjica smrti

Nova izdanja posvećena Mokranjcu - monografija i CD

Pop kultura -
Inostrane koncertne turneje sa beogradskim pevačkim društvom" i dvostrukom kompakt disku "Imaginarni muzej Mokranjčevih dela"

BEOGRAD - U okviru naučnog skupa "Radio kao stub razvoja srpske i jugoslovenske muzičke kulture i umetnosti" 12. decembra u Muzikološkom institutu SANU biće predstavljena nova izdanja posvećena Stevanu Stojanoviću Mokranjcu.

Kako se navodi u saopštenju Muzikološkog instituta SANU, reč je o Monografiji "Stevan Stojanović Mokranjac (1856-1914). Inostrane koncertne turneje sa beogradskim pevačkim društvom" i dvostrukom kompakt disku "Imaginarni muzej Mokranjčevih dela".

Monografija, koju je osmislila i uredila Biljana Milanović, objavljena je u zasebnim izdanjima na srpskom i engleskom jeziku, a povodom obeležavanja stogodišnjice smrti Mokranjca.

Publikacija donosi pregršt novih informacija o Mokranjčevim koncertnim turnejama sa Beogradskim pevačkim društvom u gradovima centralne i istočne Evrope i Balkana krajem 19. i na početku 20. veka.

Turneje su sagledane u složenim okvirima međunarodne kulture i politike, a njihovarecepcija protumačena je kao uspešan rezultat približavanja srpske muzike drugim nacijama.

Dvostruki kompakt disk "Imaginarni muzej Mokranjčevih dela" priredila je BiljanaMilanović, kao treće izdanje u ediciji Probuđeni arhiv.

Album sadrži digitalizovane arhivske snimke Mokranjčeve svetovne horske muzike, beležene na magnetofonskim trakama tokom druge polovine 20. veka.

Obuhvaćeno je 20 dela – petnaest rukoveti, Primorski napjevi, Kozar, Dve narodnepesme iz 16. veka, Mekam i Ogrejala mesečina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track