ZA ŽIVOTNO DELO: Zlatni ćuran Svetlani Bojković!
Foto: Damir Dervišagić

neizbrisiv trag u pozorišnoj umetnosti Srbije

ZA ŽIVOTNO DELO: Zlatni ćuran Svetlani Bojković!

Pop kultura -
Bojkovićeva je karijeru počela 1967. godine u filmu "Jednog dana moj Jamele". Dobitnica je "Zlatne arene" za ulogu u filmu "Pas koji je voleo vozove", a 2003. godine dobila je nagradu "Žanka Štokić"

JAGODINA - Pozorišna, televizijska i filmska glumica Svetlana Bojković dobitnik je najvišeg priznanja 44. Pozorišnog festivala najboljih komediografskih ostvaren Srbije "Dani komedije" u Jagodini "Zlatnog ćurana" za životno delo.

Ovu odluku danas je, na konferenciji za medije, saopštio umetnički direktor festivala Dobrica Milićević, a nagrada će biti uručena na "Danima komedije", koji se po tradiciji održavaju od 20. do 27. marta naredne godine.

"Ona to apsolutno zaslužuje, ostavila je dubog i neizbrisiv trag u pozorišnoj umetnosti Srbije. Ovenčana je mnogim nagradama za glumu", rekao je Milićević.

Bojkovićeva trenutno boravi u Helsinkiju, "ali sam je obavestio o našoj odluci". Supruga je našeg ambasadora u Finskoj, dodao je Milićević.

Bojkovićeva je karijeru počela 1967. godine u filmu "Jednog dana moj Jamele". Dobitnica je "Zlatne arene" za ulogu u filmu "Pas koji je voleo vozove", a 2003. godine dobila je nagradu "Žanka Štokić".

Na "Danima komedije" statuetu Ćuran za glumu dobila je 1978. i 1991. godine za ulogu "Belize" u predstavi "Učene žene" Molijera, u režija Jagoša Markovića i izvođenju Narodnog pozorišta u Beogradu.

Nagradu "Zlatni ćuran" čine statueta ćuran, plaketa i novčani iznos, a ustanovljena je 2001. godine.

Do sada su je dobili glumci Miodrag Petrović Čkalja, Danilo Bata Stojković, Mira Banjac, Ljubomir Ubavkić Pendula, Nikola Simić, Olivera Marković, Bora Todorović, Vlastimr Đuza Stojiljković, Petar Kralj, Milena Dravić, Jelisaveta Seka Sabljić, Rada Đuričin, pisci i pozorišni kritičari Muharem Pervić i Milosav Buca Mirković, a režiser Dejan Mijač je odbio da nagradu primi.

http://www.youtube.com/watch?v=2V5Wo_Kn1NY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track