Premijera Dnevnika o Čarnojeviću: Rat opisan kroz poeziju Miloša Crnjanskog

Večeras na sceni JDP

Premijera Dnevnika o Čarnojeviću: Rat opisan kroz poeziju Miloša Crnjanskog

Pop kultura -
Hit u najavi: Reditelj Miloš Lolić okupio je na novom projektu glumce svih generacija - od Voje Brajovića do Marka Grabeža

U okviru obeležavanja 100 godina od početka Velikog rata, sutra će na sceni Jugoslovenskog dramskom pozorišta biti izvedena predstava „Dnevnik o Čarnojeviću“.Mladi reditelj Miloš Lolić, sin Danice Maksimović, okupio je na novom projektu glumce svih generacija - od najstarijeg Voje Brajovića do studenta glume Marka Grabeža.- Pored teme rata, bavili smo se i doživljajem života. Tokom pripreme JDP je ostao bez tri velikana, tako da predstavu radimo njima u pomen - kazao je Lolić.

Reditelj zadao mukeBrajović priznaje da mu je rad s mladim kolegom jedno od najzanimljivijih iskustva u karijeri.- Nije ovo klasična predstava, već Lolićev autorski projekat. Pokušavamo da odigramo ono što je zamislio. Mora se biti vrlo precizan u tekstu jer nema mesta improvizaciji - kaže bivši ministar kulture:- Da je danas živ i da je objavio „Dnevnik o Čarnojeviću“, Miloš Crnjanski verovatno bi bio ozbiljan kandidat za Nobelovu nagradu.S Milošem će ponovo, posle hit komada „Otelo“, raditi i Vojin Ćetković.- Volim da recitujem poeziju. To je bio glavni motiv da prihvatim ulogu. Kad bih znao da pišem, govorio bih o ratu kao što je pisao Crnjanski - otkriva Ćetković.

Dizelaši... Lolić, Đuričko, Ćetković i patike
Dizelaši... Lolić, Đuričko, Ćetković i patike

Moda iz devedesetihOdmah po okončanju Prvog svetskog rata, Crnjanski razvija vlastiti pravac sumatraizam. U književnost je ušao pesmama objavljenim u časopisu Savremenik. Lirski roman „Dnevnik o Čarnojeviću“ (1921) naglašeno fragmentarne forme, antiratno je orijentisan. Glumci u predstavi moderno su obučeni, nose patike vrlo popularne devedesetih i zanimljive tetovaže po telu.

Đuričko o piscuCRNJANSKI JE NAŠ HEMINGVEJSa Lolićem ponovo radi i Nikola Đuričko.Roman sam izbegavao u širokom luku, a sad ga čitam stoti put. Crnjanski je naš Hemingvej. On je glas te tadašnje izgubljene generacije - kaže Đuričko.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track