UNUKA PABLA PIKASA: Deda je voleo žene, ali ih je koristio i uništavao!
Foto: Profimedija

Nasleđe bez trunke ljubavi

UNUKA PABLA PIKASA: Deda je voleo žene, ali ih je koristio i uništavao!

Pop kultura -
Marina Pikaso imala je nesrećno detinjstvo i zbog dedine neuzvraćene ljubavi u zrelim godinama morala da ide na terapije

Marina Pikaso, unuka čuvenog slikara koja je poznata po otuđenoj vezi sa njim navodno je odlučila da proda neke njegove radove iz privatne kolekcije za više od 290 miliona dolara.

Kako bliski izvori navode Marina, ćerka Pablovog sina Paula prodaće sedam umetničkih komada, uključujući i portret Pablove prve žene Olge ’Portrait de femme’ iz 1923. godine, a sa potencijalnim kupcima pregovaraće isključivo lično u Ženevi.

Inače, Marina je nasledila dedinu vilu u Kanu "La Californie“ iako se baš tu, kako kaže često osećala nepoželjnom. "To je nasleđe bez trunke ljubavi", rekla je svojevremeno.

Marina je bila u ranim dvadesetim godinama kada je njen deda Pablo Pikaso preminuo, a kasnije je često pričala o svom tragičnom detinjstvu, kao i detinjstvu pokojnog brata Pablita.

Ona se u memoarima prisetila "dugih poseta iza kapije" dok se "gospodar" ne probudi. Kako kaže, Pablova druga žena Žaklin ih je često terala da čekaju ispred kapije dok se njihov deda ne probudi kako ga ne bi uznemirili.

Marina je inače ćerka Paula Pikasa, umetnikovog sina iz prvog braka sa ruskom balerinom Olgom Koklovom. Njen tata je bio alkoholičar koji je preminuo samo dve godine nakon Pablove smrti 1975. godine. "On je uvek bio očeva igračka. Nikada nije bio sposoban da odraste", objasnila je Marina.

Nesrećno detinjstvo i dedina neuzvraćena ljubav značajno su uticali na njenu ličnost, zbog čega je u zrelim godinama morala da ide na terapije.

"U početku nisam mogla da podnesem njegove slike. Trebalo mi je mnogo vremena da napravim razliku između umetnika i dede", pisala je u svojim memoarima "Pikaso: Moj deda".

Njen rođeni brat Pablito, imao je najgore detinjstvo u celoj porodici, a odbačenost od strane čuvenog umetnika nikada nije mogao da preboli. Pre same Pikasove smrti u aprilu 1973. godine njegova supruga Žaklin nije mu dozvolila da vidi dedu nakon čega je progutao izbeljivač i preminuo tri meseca kasnije.

"Moj brat je poslednji put želeo da pokuša da prigrli dedu, a Žaklin ga je izbacila. Otišao je kući i ubio se tako što je popio izbeljivač", kaže Marina.

Ispostavlja se da nisu samo životi Pikasove dece i unučadi bili nesrećni. Navodno, neke od njegovih muza su takođe skončale tragično. Meri-Terese Valter se obesila, a Dora Mar je patila od depresije i postala usamljenik. Marinina baka Olga je preminula u Kanu 1955. godine, takođe zaboravljena od bivšeg supruga dok se njegova druga žena Žaklin upucala.

Četiri decenije kasnije Marina se trudi da zaboravi na prošlost: "Voleo je žene i koristio ih je da bi bio kreativan, ali ih je takođe sve uništavao psihički. Vreme je da pustim prošlost".

(Super žena)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track