SAVETI FRATRA ZA DUG ŽIVOT: Berard ima 105 godina, sve svoje zube i 10 godine večera jedno belance!
Foto: Printskin

Dugovečnost

SAVETI FRATRA ZA DUG ŽIVOT: Berard ima 105 godina, sve svoje zube i 10 godine večera jedno belance!

Pop kultura -
Ne planiram ništa u životu, živim dan po dan i još ne znam zašto me Bog toliko voli da sam doživeo te godine

Fra Berard Barčić sa Novom godinom ušao je u 105. godinu i, kako nam je rekao, oseća se odlično. Zaredio se pre osam decenija, a dosad je preživio 9 operacija.

"Ne planiram ništa u životu, živim dan po dan i još ne znam zašto me Bog toliko voli da sam doživio te godine. Srećan sam što se u ovim godinama još sam oblačim, jedem, tuširam i silazim niz stepenice jer je u ovim godinama čovek uglavnom mizerija", govori nam skromni fratar.Fra Barčić jedino se požalio kako ga malo boli kičma.Fra Berard već godinama živi u sobi u crkvi Svetog Antuna u Puli. Prema podacima Crkve, on je najstariji fratar franjevačkog reda u Evropi i šire. Za svoju dugovečnost kaže da je važno nikad se ne prejesti.

"Za večeru već više od 10 godina jedem samo kuvani belanac jednog jajeta sa hlebom i malo bevande. Doručkujem uvek belu kafu s hlebom i nikad se ne najprejedam previše. Važna je u životu samodisciplina, a to imam", rekao je veseli i zdravi fratar Berard i odao svoj recept za dugovečnost.Treba napomenuti kako Berard, iako je ušao u 105, još ima sve svoje zube. Nedavno je plombirao nekoliko njih pa mu je sad lakše.

"To je moj prirodni osmijeh. Imao sam i ja kroz život nedaća, operisan sam devet puta i evo Bog me još drži. Mislim da želi da se obratim, pa je to zato. Tri sata na dan provedem u molitvi, a u ovim godinama još volim puno čitati, najviše životopise svetaca", zahvalan je fratar Berard Barčić.

(24.sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track