5 stvari koje niste znali o cipelama
Foto: Profimedija

Predstavljale visoki standard

5 stvari koje niste znali o cipelama

Pop kultura -
U desetom veku, muškarci koji su jahali konje su morali na svojim čizmama da imaju potpeticu da im noga ne bi skliznula iz uzengije.

Šta stvarno znate o cipelama? Da li znate priču iza crvene boje na Labutinovim cipelama? Pročitajte ovih pet stavki i upoznajte se sa vašim omiljenim tipom obuće.

1) MUŠKARCI SU PRVI NOSILI ŠTIKLEU desetom veku, muškarci koji su jahali konje su morali na svojim čizmama da imaju potpeticu da im noga ne bi skliznula iz uzengije. Kako je posedovanje konja bio znak bogatstva, štikle su postale pokazatelj aristokratije i visokog socijalnog standarda.

2) PLATFORME SU PRVO NOSILI GRCI DA BI POKAZALI STATUSKada su Antički grci radili predstave, kostimi su bili glavni pokazatelj karaktera. Glumci u tragedijama bi nosili sandale koje su imale izdignutu platformu, da bi simbolizovali superiornost nad komičnim glumcima.

3) ZAŠTO POZNATI MODEL LABUTINKI IMA CRVENI ĐONLabutin je hteo da napravi cipelu inspirisanu Vorholovim crtežom „Cveće“. Kada je prototip cipela stigao, on je bio i dalje pod utiskom da je crtež bio bolji od cipela. Onda je ugledao asistentkinju kako lakira nokte u jarko crvenu boju. Zgrabio je njen lak za nokte i prefarbao đon cipele u jarko crveno.

4) ODRI HEPBERN JE OD MOKASINA NAPRAVILA TRENDOna je uvela mokasine u ženski stil. Muškarcima su savršeno stajale, pa žašto ne bi i ženama? Napravila je popularnost mokasina u filmu iz 1957. koji se zove „Funny Face“, u kojem je igrala u crnim kožnim mokasinama.

5) DOKTOR MARTINS SU BILE PRAKTIČNE CIPELE ZA RADOriginalne martinke su kreirane od strane nemaca, doktor Martinsa i njegovog prijatelja doktora Funika, koji su izmislili cipele sa vazdušnim đonom. Britanci su ove ručno pravljene cipele uveli 1960. godine. One su bile pogodne za radnike zbog svog olakšavajućeg đona, a postale su popularne sedamdesetih preko pank pokreta u Britaniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track