Najnovije vesti

Drama o Andriću povodom 175 godina Šabačkog pozorišta
Foto: Kurir Arhiva

Roman „Kainov ožiljak“ stiže u teatar

Drama o Andriću povodom 175 godina Šabačkog pozorišta

Pop kultura
Lik velikog diplomate i književnika tumačiće Vladimir Milojević, dok će Hitlera i ostale naciste igrati žene

Predstava „Kainov ožiljak“ u režiji Juga Radivojevića o misiji Ive Andrića kao ambasadora Kraljevine Jugoslavije u nacističkoj Nemačkoj premijerno će biti izvedena 1. februara u Šabačkom pozorištu.Lik velikog diplomate i književnika tumačiće Vladimir Milojević, dok će se u ulozi Hitlera i ostalih nacista pojaviti žene. Komad se igra na svečanosti povodom 175 godina pozorišta, sedam decenija njegovog kontinuiranog rada i 70 godina pobede nad fašizmom.

Velika uloga... Vladimir Milojević - Nobelovac... Ivo Andrić
Velika uloga... Vladimir Milojević - Nobelovac... Ivo Andrić

Prvo teatralno predstavljanje Šabac je imao 1840. godine, kad je pred Božić profesor Damjan Marinković pripremio „Svetislava i Milevu“ Jovana Sterije Popovića. Predstava je igrana samo dva puta. Godine 1906. osnovano je profesionalno Šabačko pozorište. Neposredno posle oslobođenja formirano je Narodno pozorište, koje je prvu predstavu dalo 14. decembra 1944. godine i sve do danas nastavlja tradiciju pozorišne umetnosti u ovom gradu.Teatar radi u zgradi Zanatskog doma, napravljenoj 1933. Godišnje pripremi od pet do osam premijera i prikaže oko 200 predstava.

Komad „Kainov ožiljak“ nastao je po istoimenom romanu Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića. Dolazak na premijeru najavio je i ministar kulture Ivan Tasovac.(LJ. R.)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...