Jeste li čuli zvuk najstarijeg muzičkog instrumenta na planeti?
Foto: Wikimedia Commons

NEANDERTALSKA FRULA

Jeste li čuli zvuk najstarijeg muzičkog instrumenta na planeti?

Pop kultura -
Poslušajte zvuk frule stare najmanje 43.000 godina!

Ovaj članak je preuzet sa sajta National Geographic.Kada proučavamo daleku prošlost, daleko pre pojave pisma, potpuno nam je nepoznato koju formu muzike su praistorijski ljudi voleli. Međutim, poznato nam je da je muzika bila deo njihovog svakognevnog života, kao i nama. Za to imamo i dokaze - instrumente kojima su svirali.

Godine 2008. arheolozi su otkrili delove frula napravljenih od kostiju životinja iz kamenog doba na lokalitetu u južnoj Nemačkoj. Otkriće je bilo šokantno - instrumenti su stari 42.000-43.000 godina!Kada su otkrivene, naučnici su razmatrali da su frule "možda prvo kulturno postignuće koje je prvim evropskim savremenim ljudima (Homo sapiens) dalo prednost u odnosu na sada već izumrle neandertalce (Homo neanderthalis)". Ipak uz nova saznanja o neandertalcima, koja uključuju i dokaze o mešanju sa Homo sapiensima, ovi zaključci mogu biti revidirani.

Moguće je da su i uglavnom potcenjeni neandertalci imali svoje frule. Na to ukazuje otkriće iz 1995. godine, kada je u pećini otkrivena butna kost pećinskog medveda od koje je napravljena frula. Instrument je otkrio Ivan Turk na neandertalskom lokalitetu kod Divje Babe na severozapadu Slovenije. Procenjeno je da je on star više od 43.000 godina, možda čak 80.000 godina. Prema mišljenju muzikologa Boba Finka, četiri rupe na fruli se poklapaju sa četiri note dijatoničke (do, re, mi...) skale. Uživajte u njenoj muzici...

http://www.youtube.com/watch?v=sHy9FOblt7Y
SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC PREPORUČUJEMO VAM JOŠ: Koliko trčanja je dovoljno da vam produži život? Kad frižider šalje pegli mejl... ZANIMLjIVA ISTORIJA: Neobična priča o nastanku kesica za čaj 8 top specijaliteta iz sveta Maja Naša sugrađanka će postati stanovnica Marsa?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track