KORISTITE GA ČESTO, A DA LI ZNATE OVO: Kako je nastao običaj nazdravljanja
Foto: Profimedia

Živeli!

KORISTITE GA ČESTO, A DA LI ZNATE OVO: Kako je nastao običaj nazdravljanja

Pop kultura -
Kada se pije u društvu, uobičajno je da se podignu čaše i da se nazdravi, a evo i kako je došlo do ovog običaja

Bilo da postoji neki poseban razlog za nazdravljanje, u čast neke određene osobe ili jednostavno kao izraz dobrog raspoloženja, dizanje čaša u vis je rasprostranjeno u mnogim kulturama.

Još uvek se ne zna sa sto postotnom sigurnošću koje je poreklo ovog običaja, ali za sada postoje dve teorije:

Prva teorija govori da je sve poteklo od starih paganskih običaja. Još pre hrišćanstva je postojao običaj prinošenja hrane bogovima i drugim mitskim bićima, pri čemu su ih podizali u vis. Iz tog razloga se smatra da je odatle potekao i običaj nazdravljanja.

Drugo objašnjenje je potkrepljeno mnogim istorijskim izvorima. Smatra se da ovaj običaj potiče iz srednjeg veka, i to iz zapadne Evrope. U to vreme je, kada god bi se pilo u društvu, postojala opasnost da vam neko namerno ubaci otrov.

Iz tog razloga je uveden običaj, kao znak dobre namere, da se pre svakog ispijanja, gosti međusobno udaraju čašama. Upravo to bi izazvalo i prosipanje dela pića iz jedne čaše u drugu. Pića bi se pomešala, pa je postojala verovatnoća da otrov dospe u čašu one osobe koja ga je podmetnula. Na ovaj način se iskazivala dobra namera i dokazivalo da je bezbedno piti.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

(srbijadanas.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track