TEORIJA SVEGA: Filmovi o Hokingu, gangsterima, diktatoru na Festu
Foto: AP

Program "Panorama"

TEORIJA SVEGA: Filmovi o Hokingu, gangsterima, diktatoru na Festu

Pop kultura -
Sergej Trifunović i Miodrag Krstović, kao i hrvatski glumac Goran Navojec našli su se rame uz rame sa čuvenim Brunom Gancom i Stelanom Skarsgardom u filmu reditelja Hansa Petera Molanda

BEOGRAD - Publika 43. Festa videće večeras u programu "Panorama" u Sava centru film "Teorija svega", biografiju čuvenog astrofizičara Stivena Hokinga. Za tumačenje tog lika Edi Redmejn je ovih dana dobio Oskara. Film je režirao Džejms Marš, na osnovu memoarske knjige Stivenove supruge Džejn Hoking, koju igra Felisiti Džouns.

To je neverovatna i pozitivna priča o jednom od najvećih svetskih umova današnjice, Hokingu i o dvoje ljudi koji su prebrodili ogromne probleme (zbog njegove teške bolesti i nepokretnosti) - uz pomoć ljubavi. Knjigu je kod nas objavio "Vulkan".

Film "Teorija svega" biće uskoro na redovnom repertoaru, od 19. marta, u distribuciji "Taramaunta". U programu "Horizonti" (u popodnevnom terminu u Sava centru) pojaviće se srpski glumci u ulogama gangstera u norveškoj crnoj komediji "Po redu nestajanja".

Sergej Trifunović i Miodrag Krstović, kao i hrvatski glumac Goran Navojec našli su se rame uz rame sa čuvenim Brunom Gancom i Stelanom Skarsgardom u filmu reditelja Hansa Petera Molanda.

"Po redu nestajanja" kritičari opisuju kao skandinavsku verziju filma "Fargo" braće Koen, sa elementima Tarantinovih radova, jer iako broj nasilnih smrti u ovoj priči konstantno raste, film obiluje crnim humorom i apsurdnim detaljima.

U glavnom takmičarskom programu danas pre podne u Sava centru se prikazuje novi film istaknutog iranskog reditelja Mohsena Makhmalbafa "Predsednik". Film je sniman u Gruziji, a priča o fiktivnoj zemlji koja nosi odlike mnogih svrgnutih (i ponekih aktuelnih) diktatura, navodi se u najavi Festa.

Ostareli predsednik, iz sigurnosti svog utvrđenja, igra se sa narodom da bi zabavio voljenog unuka, na njegovo naređenje isključuju struju celom gradu, kako bi mali dečak mogao da naredi da se struja ponovo uključi i tako oseti moć.

Međutim, struja ne dolazi, a u zamračenom gradu počinje revolucija. Predsednik je primoran da beži i da se krije u narodu koji je godinama tlačio, u svakodnevnom strahu da će biti otkriven i pogubljen, zajedno sa unukom.Kroz ovu priču Makhmalbaf se bavi složenim pitanjima nasilja i moći. Raznovrsni programi Festa nastavljaju se i u drugim bioskopima u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track