SEĆANJE NA VELIKANA SRPSKOG GLUMIŠTA: 20 godina od smrti Mije Aleksića
Foto: Printskrin

Pomen

SEĆANJE NA VELIKANA SRPSKOG GLUMIŠTA: 20 godina od smrti Mije Aleksića

Pop kultura -
Autentičan pozorišni, filmski, estradni i radio i televizijski umetnik širokog dijapazona, kreator smešnoga protkanog setom, znao je da udahne život i u najneuverljivije tekstove

BEOGRAD - Dvadesetogodišnji pomen glumcu Miji Aleksiću biće održan danas u 11 sati u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu, saopšteno je iz Narodnog pozorišta Beogradu.

Velikan srpskog glumišta i jedan od najvećih glumaca Narodnog pozorišta u Beogradu Mija Aleksić svoj radni vek započeo je u Narodnom pozorištu u Beogradu davne 1949. godine, u njemu ostvario niz značajnih uloga, kao i na na mnogim drugim pozorišnim scenama, a značajne uloge ostvario je i na filmu i televiziji.

Svom Narodnom pozorištu ostao je veran sve do smrti.

Autentičan pozorišni, filmski, estradni i radio i televizijski umetnik širokog dijapazona, kreator smešnoga protkanog setom, znao je da udahne život i u najneuverljivije tekstove. Često prekoravan da bez mere rasipa svoj talent, Aleksić ipak dostiže sam vrhunac glumačkog stvaralaštva ne samo u Nušićevim, Gogoljevim i Molijerovim komadima već i u svojim estradnim poduhvatima, proklamirajući načelo: Igraj estradu kao najveću komediju.

http://www.youtube.com/watch?v=lGzK_SPPV4I

Najveću popularnost stekao je u serijama pedesetih i šezdesetih godina dvadesetog veka, „Veselo veče“ (radio) i serije koje je režirao Radivoje Lola Đukić: „Ogledalo građanina Pokornog“, „Servisna stanica“, „Crni sneg“, „Muzej voštanih figura“. Igrao je u više od dve trećine svih ekranizacija Nušićevih dela, tako i svoju prvu filmsku ulogu policijskog pisara u kratkom filmu Muva, i u mnogobrojnim filmovima "Maratonci, trče počasni krug“, „Varljivo leto“ i „Tango argentino“.

http://www.youtube.com/watch?v=ZYUOmEhOXuQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track