RAZMNOŽAVALI SE SAMO BOGATI: Otkriven razlog zbog kog je čovečanstvo danas ovakvo
Foto: Profimedia

Šokantno saznanje

RAZMNOŽAVALI SE SAMO BOGATI: Otkriven razlog zbog kog je čovečanstvo danas ovakvo

Pop kultura -
Pre 4 do 8 hiljada godina, značajno se smanjio broj muškaraca koji su se razmnožavali, dok je broj žena ostao konstantan

U relativno nedavnoj prošlosti čovečanstva, muški pol se prebacio s "preživljavanja najjačih" na ‘preživljavanje najbogatijih", otkriće je novog genetskog istraživanja globalne evolucionarne istorije ljudi.

Pre 4 do 8 hiljada godina, značajno se smanjio broj muškaraca koji su se razmnožavali, dok je broj žena ostao konstantan, a naučnici veruju kako se radi o posledicama zgrtanja materijalnog bogatstva i moći.

"Umesto "preživljavanja najjačih" u biološkom smislu, skupljanje bogatstva i uticaja povećalo je uspeh malog broja muškaraca i njihovih sinova", rekla je Melisa Vilson Sajres, voditeljka istraživanja sa Univerziteta u Arizoni.

Rezultati istraživanja temelje se na uzorcima DNK uzetima od 456 muškaraca iz sedam regija svih pet kontinenata. Naučnici su posebnu pažnju obratili na Y hromosom, koji se prenosi isključivo muškom linijom nasleđivanja, i na mitohondrijsku DNK, koja se nasleđuje isključivo po ženskoj strani.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Podaci su otkrili dva "uska grla" u ljudskoj evoluciji, kada je jako mali broj jedinki imao potomstvo. Jedno usko grlo poznato je već od ranije - prije 50.000 godina u Africi cela ljudska populacija spala je na samo par hilljada muškaraca i žena, i oni su postali preci svih današnjih ljudi na Zemlji.

Ali, drugo usko grlo potpuno je iznenadilo naučnike, pogotovo s obzirom da je pogodilo samo muški rod. Do njega je došlo u periodu kada je celo čovečanstvo bilo u stadijumu globalnog rasta, podstaknutog procvetom poljoprivrede.

Istraživanje, sprovedeno u saradnji Univerziteta u Arizoni, Kembridža, Univerziteta u Tartu i estonskog Biocentra, značajno je zbog svojih implikacija po globalno zdravlje, jer će omogućiti bolje razumevanje bolesti kroz prizmu genetskih varijacija u globalnoj populaciji.

Ali, iznenađujuće otkriće dosad nepoznatog uskog grla u evoluciji donosi i nove spoznaje od važnosti evolucionarnim psiholozima, jer ukazuje da su u jednom, nedavnom trenutku ljudske prošlosti najvažnija adaptacije za razmnožavanje bile bogatstvo i moć, čiji se uticaj vrlo verovatno može osetiti i danas.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track