DIRIGENT DEJAN SAVIĆ: Očekujem da Ivan Tasovac bude smenjen
Foto: Marina Lopicic

Iskreno o kulturi i narodnom pozorištu

DIRIGENT DEJAN SAVIĆ: Očekujem da Ivan Tasovac bude smenjen

Pop kultura -
Promene Kod ministra ne primećujem želju da se stanje popravi. Nadam se da će u rekonstrukciji Vlade Srbije na to mesto doći neki novi čovek, kaže Dejan Savić

Narodno pozorište još nije dobilo upravnika jer predlog Ministarstva kulture da na tu poziciju bude izabran reditelj Božidar Đurović još nije podržala Vlada Republike Srbije.Jedan od kandidata za prvog čoveka nacionalnog teatra i aktuelni vršilac dužnosti direktora Dejan Savić kaže za Kurir da očekuje da predlog novog Upravnog odbora neće biti podržan i da će nakon najavljene rekonstrukcije Srbija dobiti novog ministra kulture koji će zauzeti mesto Ivana Tasovca.- Stanje u kulturi nije bilo dobro ni ranije. Kod ministra Ivana Tasovca ne primećujem želju da se to popravi. Očekujem da će u rekonstrukciji Vlade to mesto biti upražnjeno i da će doći neki novi čovek.Zbog čega trku za novog upravnika Narodnog pozorišta smatrate neregularnom?- Konkurs nije bio transparentan, što ne smatram samo ja već i članovi Nadzornog odbora, kao i predstavnici sindikata. Nismo imali izjašnjavanje zaposlenih o kandidatima, a bilo je još mnogo propusta i povreda procedura. Verujem da je Vlada zato i zauzela stav da se sa imenovanjem sačeka. U javnosti se stvorila slika da pozorište radi dobro i da su programi na mestu. Nemam nikakvih organizacionih problema.Da li ste iznenađeni izborom Božidara Đurovića za novog upravnika?- Nisam, znao sam šta je namera ministra Ivana Tasovca i njegovog Upravnog odbora. Bilo je važno da samo jedan kandidat ne bude izabran iako je njegov komad za tri koplja bolji po ocenama ljudi koji su videli programe.Je li Tasovac postavio svoje ljude u Upravni odbor Narodnog pozorišta?- Upravni odbor je poimence sastavio ministar kulture. Oni odgovaraju samo njemu. Kakve odnose između sebe imaju, možemo samo da nagađamo, ali idu po instrukcije kod Tasovca.

O slučaju kolegeNE DAM DUGALIĆU DA NAPUSTI POZORIŠTEKako komentarišete odluku glumca Nebojše Dugalića da napusti Srbiju?- Niko više od mene nije pozvan da govori o Dugaliću. On spada u red najvećih glumaca. Došao je u Narodno pozorište ponovo, pre osam godina, po mom pozivu. Znajući da ima problem, početkom sezone nudio sam mu mesto direktora Drame Narodnog pozorišta kako bih imao mogućnost da mu povećam platu. Rekao je da ne može da prihvati obaveze na tako odgovornom mestu. Neću pristati da se s njim potpiše sporazumni raskid ugovora i tražiću da mu daju neplaćeno odsustvo, da zna da njegova kuća misli na njega i da ima gde da se vrati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track