Činjenice koje niste znali o levorukim ljudima!
Foto: Reuters

Zanimljivosti

Činjenice koje niste znali o levorukim ljudima!

Pop kultura -
Ako ste levoruki, nema potrebe da se osećate drugačije, vi ste deo “elitnog kluba” u kom su još: Leonardo da Vinči, Cezar, Gandi, Mozart…Pročitajte zanimljivosti o osobama koje pretežno koriste levu ruku

Oko 10 posto svetske populacije je levoruko, ali pretpostavlja se da bi ih bilo mnogo više da ih kao decu nisu podsticali na služenje desnom rukom. Svet je bolje prilagođen desnorukima, zbog čega levoruki često nailaze na poteškoće.

Oni su kreativniji i daleko bolji u multitaskingu od desnorukih, ali su skloniji problemima s alkoholom, često možemo čuti. Takođe, oko pet meseci kasnije ulaze u pubertet nego desnoruki.

Random Facts skupio je neverovatne zanimljivosti o levorukima. Treba napomenuti da mnoge od njih još uvek nisu naučno ispitane, a većina veruje u njih.

– Među levorukima je više žena nego muškaraca.– Najpoznatiji ljevoruki su Napoleon, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Albert Einstein, Isaac Newton, Bill Gates, Oprah Winfrey…– Shizofreničari čine 10 posto svetske populacije od čega je oko 40 posto levoruko.– Međunarodni dan levorukih slavi se 13. avgusta, a tradicija je počela 1996. godine.– Svake godine, 2.500 levorukih pogine zbog korištenja opreme prilagođene desnorukima.– Levoruki žive, u proseku, devet godina kraće nego desnoruki– Istraživanje je utvrdilo da više levorukih nego desnorukih ima koeficijent inteligencije 140.– Prerano rođene bebe češće su levoruki nego desnoruki.– Levoruki su neodlučniji i plašljiviji od desnorukih, potvrdile su studije.– Kreativniji su: bolje se snalaze u umetnosti.– Levoruki, četiri do pet meseci kasnije ulaze u pubertet nego desnoruki.– Imaju tri puta veći rizik od alkoholizma nego desnoruki.– Trudnice u 40-ima češće rađaju levoruku decu nego trudnice u 20-im godinama.– Levoruki češće pate od alergija, astme, Kronove bolesti i epilepsije.– Levoruki su bolji u multitaskingu nego desnoruki.– Oni se brže oporavljaju od srčanog udara nego desnoruki.– Bolji su od desnorukih u tenisu i boksu.

(Fokus.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track