POLJUBAC DUG 100 GODINA: Veliki jubilej Coca-Cola boce

POLJUBAC DUG 100 GODINA: Veliki jubilej Coca-Cola boce

Pop kultura -
Zahvaljujući svojim neponovljivim oblinama i originalnom obliku, ova boca postala je globalna ikona koja tokom celog veka svog postojanja inspiriše umetnike u oblasti filma, dizajna i lepih umetnosti

Zavodljivi zvuk otvaranja flašice, prštanje mehurića i dodir hladnog stakla na usnama – sve je ovo uvertira u poljubac koji ste toliko puta doživeli u životu, a svaki put kao da je prvi. Milijarde ljudi su "poljubili" staklenu bocu Coca-Cola koja ove godine proslavlja stogodišnjicu svog nastanka. Dizajn toliko jedinstven da može da se prepozna dodirom i toliko originalan da može da se identifikuje i po razbijenim delovima na zemlji. Ovo je bilo uputstvo za stvaranje Coca-Cola boce koja je rođena 16. novembra 1915. godine, u kompaniji Root Glass iz malog grada Tere Heuta, savezna država Indijana.

Zahvaljujući svojim neponovljivim oblinama i originalnom obliku, ova boca postala je globalna ikona koja tokom celog veka svog postojanja inspiriše umetnike u oblasti filma, dizajna i lepih umetnosti. Rashlađena Coca-Cola u staklenoj flašici podjednako je bila neodoljiva za velike zvezde filmskog platna, državnike, naučnike i biznismene baš kao i za svakog drugog običnog čoveka. Senzacija koja im je svima bila zajednička je osećaj sreće koji se lako prenosi na druge, jednostavnim Coca-Cola „poljupcem“ koji prevazilazi sve globalne i georgafske granice. Neke od najvećih zvezda u istoriji muzike i filma poput Merilin Monro,Elvisa Prislija i Reja Čarlsa kao i predstavnik nove generacije superstarova, mega popularni švedski di-džej Avići, ovekovečeni su okom kamere upravo u momentima kada su uživali u „Coca-Cola“ poljupcu. Ove fotografije postale su deo globalne kampanje kojom Coca-Cola širom sveta obeležava 100 godina od nastanka takozvane „kontour“ boce.Ideja da upravo ove fotografije budu upotrebljene za obeležavanje ovako velikog jubileja proistekle su upravo iz želje da se prikaže na koji način Coca-Cola povezuje različite generacije širom sveta omogućavajući svima isti užitak i doživljaj sreće.

Coca-Cola boca postala je tokom svog veka postojanja istinska ikona popularne kulture, baš kao što su to Merilin Monro, Elvis i Rej Čarls. Od Salvadora Dalija preko Endija Vorhola brojni stvaraoci ovekovečili su na svoj način Coca-Cola bocu koja je tako prerasla svoju funkcionalnu i komercijalnu ulogu. Upravo zato što svojim oblikom i duhom nostalgije koji nosi nastavlja da inspiriše umetnike širom sveta, kompanija Coca-Cola odlučila je da kroz više kulturnih događaja proslavi jubilej.Prvi u nizu otvoren je u Muzeju visoke umetnosti u Atlanti, gde je priređena izložba pod nazivom „Coca-Cola boca: američka ikona slavi 100. rođendan“, koja se sastoji iz četiri dela i slavi Coca-Cola bocu i njeno posebno mesto u svetu umetnosti, dizajna i trgovine već više od 100 godina. Po prvi put do sada izložene su dve originalne slike Coca-Cola boce Endija Vorhola, pored više od 100 originalnih umetničkih dela i fotografija inspirisanih ovom bocom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track