BERČEK: Vojska je čak dvaput izdala
Foto: Stefan Jokic

EPOHA Počela ekranizacija romana „Čizmaši“

BERČEK: Vojska je čak dvaput izdala

Pop kultura -
To je bilo pred raspad Kraljevine Jugoslavije i u Jugoslovenskoj narodnoj armiji devedesetih. Bilo bi dragoceno da u seriji bude dodirnuta ta tema, kaže slavni glumac

Nakon hit serije „Vojna akademija“, reditelj Dejan Zečević započeo je ekranizaciju čuvenog romana „Čizmaši“ Dragoslava Mihailovića.Serija od 12 nastavaka prati sudbinu srpskih vojnika između dva rata, a jednu od glavnih uloga heroja balkanskih ratova i Prvog svetskog rata tumači Aleksandar Berček.- Moj lik nije imao vojne škole, ali je bio veoma cenjen. Odlazi u penziju i zbog njegovog postupka Žika Kurjak će završiti tragično. Moramo da znamo da se radnja dešava dve godine pred raspad Kraljevine Jugoslavije, kad je došlo do izdaje u vojsci, kao što se ponovilo i u Jugoslovenskoj narodnoj armiji devedesetih godina. Da li će u seriji biti dodirnuta tema, zavisi od reditelja. Mislim da bi to bilo dragoceno - kaže Berček.Glumca je na prvom danu snimanja posebno obradovao susret s piscem Dragoslavom Mihailovićem i generalom Ljubomirom Dikovićem.- Dugo godina sam razne reditelje nagovarao da ekranizuju „Čizmaše“, a onda su me jednog dana pozvali da igram - otkrio je veliki srpski glumac.

Povratak u prošlost... Kadar sa snimanja serije
Povratak u prošlost... Kadar sa snimanja serije

Serija neće pratiti samo život vojnika već i ljubavnu priču između udovice Sofije, koju tumači Sloboda Mićalović, i glavnog junaka Žike, koga će igrati Miodrag Dragičević, brat mlade glumice Tamare Dragičević.- Imam ozbiljan pristup i odnos prema liku jer je ovo veliki roman. Trenutno sam druga godina glume u klasi Biljane Mašić. Sestra se obradovala više od mene kad sam dobio ulogu. Vrištala je od sreće preko telefona - kaže Miodrag.„Čizmaši“ će se emitovati od jeseni na RTS, a jednu od glavnih uloga igra i ćerka pisca Milica Mihailović, kao i Mladen Sovilj i Miodrag Radonjić.

Dejan ZečevićMILICA MI JE DRUGARICA IZ ŠKOLEDejan Zečević nije slučajno odabran da režira „Čizmaše“ jer porodicu Dragoslava Mihailovića poznaje dugo godina.- Milica je moja drugarica iz srednje škole. Više puta smo do sada radili zajedno. Snimaćemo do kraja leta u Beogradu, ali i u Bitolju i Pančevu - otkrio je Zečević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track