Milan Nešković: Kusturica je probudio reditelja u meni
Foto: Narodno Pozorište

Autor hit predstave „Bela kafa“ otkriva za Kurir

Milan Nešković: Kusturica je probudio reditelja u meni

Pop kultura -
Pomogao mi je da osvestim kod sebe rediteljski način mišljenja, posmatrajući njega ne kao reditelja, već njegov način razmišljanja, kaže Milan Nešković

Pozorišni reditelj Milan Nešković, posle dela Branislava Nušića i Momčila Nastasijevića, dodao je svom opusu i dramu „Bela kafa“ velikog pisca Aleksandra Ace Popovića. Uspeo je da napravi hit predstavu na sceni Narodnog pozorišta.- Veliki sam fan Ace Popovića. Kroz njegove komade provejavaju ljudi iz provincije. „Bela kafa“ je njegov najintimniji komad jer se bavi porodicom i događajima koji su obeležili njegov život - Drugim svetskim ratom i Golim otokom.Popović piše o svojoj porodici. Koliko ste u sam komad uneli vašeg ličnog?- Svako od nas ko učestvuje u predstavi uneo je i upleo svoje porodične odnose. Makar u jednom od šest likova prepoznaćete nekog sebi bliskog.Koliko „Bela kafa“ odslikava sadašnji trenutak?- Popović je hteo da prikaže kako je propadanje jedne porodice bio povod za raspad Jugoslavije. Mi se nismo bavili tom temom jer je pase 25 godina kasnije. Komad je ostavljen u epohi, a mi prikazujemo sunovrat jedne porodice, što je večita tema.Danas se reditelji služe raznim sredstvima poput tranvestije kako bi privukli publiku. Krenućete i vi tim putem?- To je legitimno, ali nije moja šolja čaja. Pozorište mora da bude aktuelno, moderno, politički osvešćeno i da se bavi socijalnim nepravdama i šokiranjem publike. „Bela kafa“ je najbolji primer kako jedna predstava u epohi estetski može doneti jednu novinu i neobičnost u samoj igri.Uradili ste odličnu predstavu „Suđenje Gavrilu Principu“ sa Emirom Kusturicom. Hoćemo li je gledati na nekoj sceni?- Predstava ne treba da bude izvedena jer je rađena kao deo programa u okviru proslave obeležavanja 100 godina od početka Velikog rata i otvaranja Andrićgrada. Koga zanima, može da potraži snimak na Jutjubu.U kojoj meri je Kusturica uticao na vaše stvaralaštvo?- Kusturica je čovek koji mi je pomogao da osvestim kod sebe rediteljski način mišljenja, posmatrajući njega ne kao reditelja, već njegov način razmišljanja. On je najinteligentnija osoba koju sam upoznao i čovek koji najbrže misli na planeti.

O Sterijinom pozorjuNEMA VEZE ŠTO MENE NEMANema u ovogodišnjoj selekciji Sterijinog pozorja vašeg komada „Kod večite slavine“. Da li ste razočarani?- Nisam ljut, a još manje uvređen. Dopada mi se izbor selektora. Imam već i svoje favorite. Nadam se da „Belu kafu“ neće preskočiti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track