GODIŠNJICA SMRTI: Ćosić je bio duhovni vođa srpskog naroda
Foto: Fonet

Omaž velikom književniku i državniku

GODIŠNJICA SMRTI: Ćosić je bio duhovni vođa srpskog naroda

Pop kultura -
Predstavljena knjiga profesora Milivoja Pavlovića u kojoj su prvi put objavljeni intervjui koji osvetljavaju život pisca čuvenog dela „Vreme smrti“

Omaž književniku, akademiku i državniku Dobrici Ćosiću upriličen je juče u Skupštini grada Beograda povodom godišnjice smrti.Ovom prilikom promovisana je knjiga profesora Milivoja Pavlovića „Ogledalo Dobrice Ćosića“, u kojoj je prikazana neka vrsta Ćosićevog portreta kao pisca i javnog radnika.Otišao ponižen- Ćosić je preminuo kao nesrećan i poražen čovek. On se do poslednjeg daha pišući borio za svoj narod, koji je istinski voleo. Njegov opus prevazišao je sve okvire. Čast mi je što sam imao privilegiju da budem u društvu takvog čoveka i pisca - rekao je Pavlović.U čast velikog književnika, pisca čuvenog dela „Vreme smrti“, govorili su dopisni član SANU Miro Vuksanović, književnik Milovan Vitezović, a zbog opravdanog izostanka pročitano je pismo akademika Dragoljuba Živojinovića.- Dobrica je bio duhovni vođa srpskog naroda. On je neponovljivi svedok jednog vremena, uspona i pada jednog naroda - napisao je Živojinović.

Dobrica Ćosić, koji je prošle godine preminuo u 93. godini, bio je srpski pisac zbog kog se dizalo najviše prašine. Podjednako su ga i kritikovali i hvalili i u politici i u književnosti. S jedne strane je nazivan „ocem nacije“, a s druge je smatran odgovornim za nacionalistički konzervativizam koji Srbiji nije doneo dobro.- Bio je najnapadaniji pisac, ali je ipak, i pored svih borbi, opstajao. Optuživan je nepravedno, ali ga je odbranila njegova literatura - rekao je Vitezović.Verno svedočanstvoU knjizi „Ogledalo Dobrice Ćosića“ Pavlović je vodio razgovore sa piscem u periodu dužem od četiri decenije. Neki od intervjua prvi put su objavljeni u ovom delu. Poslednje stranice rukopisa Ćosić je, pročitane, ispravljene i dopunjene, vratio Pavloviću desetak dana pred smrt, čime je ova knjiga dobila na verodostojnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track