BEZ GLAMURA NA SOFESTU: Glumce bacili u zapećak
Foto: Dragan Kadić

Festival u Sopotu

BEZ GLAMURA NA SOFESTU: Glumce bacili u zapećak

Pop kultura -
Novi koncept festivala, na kojem je akcenat stavljen na druge filmske profesije, umanjio je lepotu svečanog otvaranja
1 / 3 Foto: Aleksandar Jovanovic

U Sopotu je, u prisustvu nekoliko hiljada ljudi, svečano otvoren 44. filmski festival Sofest, a najavljeni glamur i glumačke zvezde su izostali.

2013. -  Nekad svuda  bleštalo... Glumci su masovno stizali u kočijama
2013. - Nekad svuda bleštalo... Glumci su masovno stizali u kočijama

Sve je izgledalo prilično siromašno u poređenju s prethodnim godinama, kad su u oldtajmerima ili kočijama gradom prolazili glumci i reditelji, kad je sve imalo šmek nekih od najprestižnijih svetskih festivala. Promena koncepcije manifestacije i stavljanje u prvi plan nekih drugih filmskih profesija stvorila je pomalo otužnu sliku na ulicama Sopota. Tako se, recimo, nisu pojavili Sergej Trifunović, Nikola Rakočević, Petar Božović, Nebojša Glogovac, Tanja Bošković ili Miša Janketić iako imaju filmove u takmičarskom programu.

Obratiće pažnju na propuste...  Predsednik opštine Sopot Živorad Milosavljević s Ivanom Milinkovićem
Obratiće pažnju na propuste... Predsednik opštine Sopot Živorad Milosavljević s Ivanom Milinkovićem

- Organizatori festivala iz direkcije Festa hteli su da malo izađemo iz priče sa oldtajmerima i fijakerima. Namera je bila da ljudi koji prave filmove prodefiluju našom glavnom ulicom. Mi kao opština pomažemo oldtajmer klubove i mogli smo njihove usluge da dobijemo besplatno. Čitava plejada glumaca prošla je kroz Sopot - od Sofije Loren i Sergeja Bondarčuka do reditelja Lordana Zafranovića, što nas obavezuje da u budućnosti ne zanemarujemo ulogu glumaca. Nikola Kojo i Zoran Cvijanović su obećali da će svratiti narednih dana. Ako nešto nije valjalo, gledaćemo da to ispravimo naredne godine - kaže za Kurir Živorad Milosavljević, koji već 26 godina vodi opštinu Sopot i učestvuje u organizaciji festivala.Novi koncept nije se dopao ni reditelju Dejanu Karaklajiću, koji se takmiči s omnibus filmom „Jednaki“:- Sofest je počeo kao festival partizanskog filma, zahvaljujući Bati Živojinoviću. Danas nije nacionalni festival i mora da nađe svoj pravi profil jer sadašnji nije dobar - smatra Karaklajić.

Slučajni gostNELE ZVEZDA CEREMONIJEPoseban šmek svečanosti otvaranja dao je Nele Karajlić, koji se iz okupljene mase pridružio ekipi jednog filma. Muzičar se kasnije na terasi Kulturnog centra družio s posetiocima koji su uživali u svirci benda The Loop reditelja Milutina Petrovića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track