ODLAZAK DOKTORA ŽIVAGA: Preminuo čuveni glumac Omar Šarif

U 83. godini

ODLAZAK DOKTORA ŽIVAGA: Preminuo čuveni glumac Omar Šarif

Pop kultura -
Čuveni egipatski glumac poslednjih godina imao je zdravstvenih problema, a preminuo je u bolnici u Kairu

Glumac Omar Šarif, kojeg su proslavile uloge u kultnim filmovima “Lorens od Arabije” i “Doktor Živago”, umro je danas u 83. godini života.

Glumcu egipatskog porekla uloga Šerifa Alija u filmu “Lorens od Arabije” iz 1962. godine donela je dva Zlatna globusa i nominaciju za Oskara. To mu je i bila i prva uloga na engleskom jeziku.

U filmu Lorens od Arabije, Foto: Profimedia
U filmu Lorens od Arabije, Foto: Profimedia

Treći Zlatni globus dodeljen mu je tri godine kasnije, za ulogu Jurija Živaga u filmu “Doktor Živago”.

Doktor Živago, Foto: Profimedia
Doktor Živago, Foto: Profimedia

Ranije ove godine, saopšteno je da je glumcu dijagnostikovana Alchajmerova bolest. Glumac je preminuo nakon srčanog udara u bolnici u Kairu, saopštio je Šarifov predstavnik Stiv Kenis.

Rođen je 10. aprila 1932. godine Aleksandriji u Egiptu kao Mihael Demitri Šalhub. Libanskog je porekla jer mu je otac bio iz Libana, a pseudonim Omar je uzeo po američkom generalu Omaru Bradliju, dok šarif na arapskom znači plemstvo.

Diplomirao je na Univerzitetu u Kairu kao diplomirani fizičar i matematičar. Nakon završetka školovanja radio je sa ocem u privatnom poslu. Godine 1953. započinje svoju glumačku karijeru, ulogom u egipatskom filmu Sira Fil-Vadi (Jarko Sunce). 1955. godine prelazi iz hrišćanstva u Islam, uzima ime Omar El-Šarif i ženi se egipatskom glumicom Faten Hamama, što je samo uvećalo njegovu popularnost u arapskim zemljama. Brak, u kojem je dobio sina Tarek Šerifa 1957. godine, je trajao do 1974. godine. Njegov sin, Tarek Šerif je glumio u filmu Doktor Živago, kao Juri, kada je imao osam godina. Jedno vreme je bio u vezi i sa Barbarom Strajsend.

Al-Kaidinoj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track