Fidel Kastro slavi 89. rođendan: Cigarete ostavio pre 30 godina, evo još 5 zanimljivih činjenica
Foto: Reuters

Revolucionar

Fidel Kastro slavi 89. rođendan: Cigarete ostavio pre 30 godina, evo još 5 zanimljivih činjenica

Pop kultura -
Kada ga je pre nekoliko godina jedna novinarka pitala koliko ima dece, Kastro joj je odgovorio kako ima celo pleme i nasmejao se aludirajući na afere koje je imao i decu za koju verovatno i ne zna

Bivši kubanski lider Fidel Kastro danas je napunio 89 godina a ovaj događaj, sudeći po fotografijama slavi cela Kuba, prenosi Newsweek.rs .

Na ulicama Havane građani slave njegov rođendan noseći transparente sa njegovim fotografijama.

Proslava Povodom dana koji slavi ovo najveće ostrvo na Karibima
Proslava Povodom dana koji slavi ovo najveće ostrvo na Karibima

Newsweek vam predstavlja 6 zanimljivih činjenica koje do sada niste znali o Fidelu.1. NE ZNA KOLIKO TAČNO IMA DECEKastro ima sedmoro dece, sina Fidel Kastra Diaza kojeg je dobio sa prvom suprugom Mirtom Dijaz Balart i ćerku Alinu Fernandez koju je dobio sa Natalijom Ruveltom, revolucionarkom iz njegovih redova. Petoricu sinova kojima svima imena počinju na A. je dobio u braku sa drugom suprugom Dalijom Sota. Kada ga je pre nekoliko godina jedna novinarka pitala koliko ima dece, Kastro joj je odgovorio "imam celo pleme" i nasmejao se aludirajući na afere koje je imao i decu za koju verovatno i ne zna.Foto: Reuters, Deca sa fotografijom Fidela Kastra

2. KRIO PORODICU I OD ROĐENOG BRATAKako je objavio Kastrov bivši telohranitelj Huan Rejnaldo Sančez u svojoj knjizi "Dupli život Fidela Kastra", dugo se nije znalo da Kastro ima petoricu sinova i da se oženio drugi put. Čak se u knjizi navodi da ni njegov rođeni brat Raul nije znao za njegov drugi brak i sinove do perioda dok nisu porasli.Sančez je čuvao Kastra 17 godina. U trenutku kada je zatražio da ode u penziju Kastro ga je navodno poslao u zatvor. Tek 2008. godine, Sančez je uspeo da ode u Ameriku gde je objavio knjigu.

Fidel i Raul Kastro
Fidel i Raul Kastro

3. OSTAVIO CIGARETE PRE 30 GODINAIako je Kuba poznata po kubanskim cigarama, bivši predsednik već punih 30 godina ne uživa u njima. Kada su ga pitali zašto je ostavio cigare rekao je "Najbolja stvar koju možete učiniti sa kutijom cigara je pokloniti je neprijatelju"

4. PREŽIVEO ATENTATE, INFEKCIJA GA UMALO UBILAKastro je ušao u Ginisovu knjigu rekorda po broju atentata koje je uspešno izbegao, čak 683 puta je izbegao pokušaje ubistva. Međutim tokom 2006. godine Kastro je morao da ide na operaciju - kolostomiju (tokom ovog zahvata se pacijentu ugrađuje kesa preko koje se pacijent prazni usled diisfunkcije debelog creva). Međutim, s obzirom na ozbiljnost zahvata i promene životnih navika koje bi nastupile, Kastro je to odbio. Tada je nastupila infekcija organa koja je mogla da ga košta života.Kolostomija je ipak izvršena ali je nakon toga Fidel na iznenađenje mnogih zaplakao."Plakao je kao malo dete, osećao se poniženo" rekla je jedna od medicinskih sestara. Nakon te operacije, Kastra su 6 meseci hranili preko infuzije. Tokom tog perioda Fidel je izgubio 45 kilograma a iste godine je predao predsedničko mesto svom bratu Raulu.

5. BRADU NOSI JER GA MRZI DA SE BRIJEIako je brada za mnoge odlika gerilskih boraca, za Kastra nije imala to značenje, već mu je kako je rekao ceo život lakše bilo da je pušta nego da se brije."Ako svaki dan izgubite 15 minuta na brijanje, to je skoro 5000 minuta godišnje. Radije bih to vreme potrošio na druge pametnije stvari" govorio je.Takođe, nakon što je skinuo vojničku uniformu, Kastro je odlučio da ubuduće isključivo nosi trenerke jer odela ne podnosi a i trenerkama vešto skriva kolostomsku kesu.

6. IMA VANBRAČNOG SINA KOJI ŽIVI U HAVANIKastro je bio poznat po brojnim aferama, pogotovo u periodu do 1959. godine. Pa tako, jedna novinarka je otkrila da Fidel u Havani ima sina po imenu Kiro koji je završio medicinu i koji se oženio sa lokalnom partijskom funkcionerkom. Niko ne zna njegovo poreklo a isto tako, ime Kirove majke se čuva u tajnosti. Fidel ga nikada nije priznao.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs I reditelj i kuvar: Pogledajte šta je Kopola spremao studentima na Kubi (FOTO)Znate li zašto je toranj u Pizi kriv?Oland nakon susreta sa Fidelom Kastrom: Ispred mene je bio čovek koji je napravio istoriju (FOTO)Prevario sam Gadafija, ne nosim tepih na glavi: 10 najšokantnijih izjava Donalda TrampaStvari koje o Paviću nismo znali: Voleo je luksuz, zimovao na Novom Beogradu i imao nezaustavljiv libido (FOTO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track