DA LI PAMTITE BOŽIDARKU FRAJT? Nisu se ni setili da me pozovu na festival u Nišu

Slavna glumica razočarana

DA LI PAMTITE BOŽIDARKU FRAJT? Nisu se ni setili da me pozovu na festival u Nišu

Pop kultura -
Najlepša sećanja me vežu za Niš. Dobila sam tri Carice Teodore i četiri povelje za izuzetna glumačka ostvarenja, a nisam dobila poziv za 50. filmske susrete

Ime Božidarke Frajt (75) mnogi vežu za festival glumačkih ostvarenja Filmski susreti u Nišu, koji se ove godine od 22. do 28. avgusta održava jubilarni 50. put.A kako i ne bi. Jedna od najlepših jugoslovenskih glumica i prva s ovih prostora koja je šezdesetih godina prošlog veka na filmu obukla bikini u svom domu u Zagrebu i danas čuva čak tri Carice Teodore, priznanja koja su san svake glumice.Ušla u istoriju- Kako ste se mene baš setili? Ne dajem vam ja intervjue. Živim miran život - odmah pokušava da nas otkači Frajtova.Ali pristaje na razgovor kada smo joj objasnili da smo je pozvali zbog priče o Nišu i festivalu na kom je osvojila prestižne nagrade i ušla u istoriju rame uz rame sa Mirjanom Joković (pet nagrada) i Milenom Zupančič (četiri nagrade).- U Nišu sam poslednji put bila 1990. godine. Tada sam dobila i neki automobil na lutriji. Nisam sigurna da baš ja imam najveći broj nagrada, čini mi se da je bolja Milena. Dobila sam tri „Teodore“ i četiri povelje za izuzetna glumačka ostvarenja, a jednom su me zvali da budem i predsednik žirija. Volela bih da dođem makar još jednom. Najlepša sećanja me vežu za taj grad i festival. Nisu se setili da me pozovu, a 50. izdanje je već za koji dan - kaže glumačka diva.

I dalje volim da glumimBožidarku je proslavila uloga Nade iz „Užičke republike“, ali o partizanskim filmovima danas ne voli da govori.- Bilo bi dobro da se Drugi svetski rat nije ni dogodio. Radila sam samo svoj posao, a filmovi su odslikavali vreme u kom živimo - priseća se slavna glumica.Nju danas više poznaju po ćerki Bojani Gregorić, prvoj supruzi pevača Borisa Novkovića, a danas ženi glumca Enesa Vejzovića.- Svesna sam da je ovo neko novo vreme i da mnogi i ne znaju da sam bila glumica. Nisam se još od glume oprostila - zaključuje Božidarka Frajt.

Serija „Montevideo“BJELA JE SMESTIO U KADAR S ĆERKOMPoslednju ulogu Božidarka je ostvarila kod Dragana Bjelogrlića u seriji „Na putu za Montevideo“. Zahvaljujući Bjeli prvi put u isti kadar stala je sa ćerkom Bojanom.- Živnula sam nakon tog angažmana. Ponovo sam poželela da igram. Bjela je mogao da mi da malo više teksta - šali se glumica.

Pre GabiARSEN JE BIO ZALJUBLJEN U NJUU veliku glumicu bio je zaljubljen i Arsen Dedić.- Moja najveća ljubav pre Gabi bila je Božidarka Frajt. I danas smo prijatelji. Ona je dete s Kozare, bila je u ustaškom dečjem logoru u Jastrebarskom. Nije znala kad je rođena, pa je kasnije svoj rođendan slavila kad je i meni rođendan - otkrio je svojevremeno Dedić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track