STRADAO ZA SPAS SRBIJE: Valjevska bolnica na Vukovom saboru!

BRAVO

STRADAO ZA SPAS SRBIJE: Valjevska bolnica na Vukovom saboru!

Pop kultura -
HEROJ Doktor Mihailo Radić, koga tumači Marko Živić, preminuo je od tifusa pokušavajući da promeni navike ljudi i zatre epidemiju koju su izazvale vaši u Prvom svetskom ratu

Kruševačko pozorište, Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice i Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici juče su tačno u podne na Vukovom saboru u Tršiću pretpremijerno izveli predstavu „Valjevska bolnica“.Komad je nastao po motivima romana „Vreme smrti“ Dobrice Ćosića kao deo proslave i programa obeležavanja stogodišnjice od Velikog rata. Za razliku od prethodne dramatizacije Borislava Mihajlovića Mihiza i Dejana Mijača, u režiji Slavenka Saletovića, akcenat je s Dragutina Dimitrijevića Apisa bačen na sudbinu lekara Mihaila Radića, koga tumači Marko Živić.Uskoro u Zvečanu- Predstava je moderna i vanvremenska. Prikazana je borba jednog čoveka da promeni Srbiju i mišljenje ljudi. Radić je prvi shvatio da epidemiju izazivaju vaši, koje su nam preneli zarobljeni Nemci. On je jedan antički junak koji oboleva od tifusa i strada - objašnjava Živić za Kurir.Drama će premijerno izvođenje imati u Zvečanu na Kosovu 13. oktobra, a potom i u Kruševačkom pozorištu 14. i 15. oktobra.Pohvale reditelja- Nema tu ni paralela ni poređenja s Mijačom i Mihizom. Marko Živić je u ovom momentu jedan od retkih srpskih glumaca koji je u stanju da u zubima iznese, kreira i odbrani ulogu kapetana doktora Mihaila Radića, vizionara, zanesenjaka i glavnog lika „Valjevske bolnice“ - kaže Saletović.Uloga kapetana Živojina Mišića, koga je tumačio Miša Janketić, poverena je bardu kruševačkog i srpskog pozorišta Miliji Vukoviću.

Veliko delo Dobrice ĆosićaPRIČA O KATIĆIMA I SRBIJIRoman „Vreme smrti“ ima četiri knjige i opisuje jedno od najsudbonosnijih razdoblja u istoriji Srbije - od jeseni 1914. do proleća 1916. Autor slika prilike u Srbiji posle Cerske bitke, Poćorekovu ofanzivu, Kolubarsku bitku, epidemiju tifusa, valjevsku bolnicu i povlačenje preko Albanije. Junaci romana su članovi porodice Katić. Posle 25 godina ovo kapitalno delo književnosti ponovo je štampano.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track