(VIDEO) NJEGOVE KOMPOZICIJE SU REMEK-DELA: Sećanje na našeg najvećeg muzičara Stevana Mokranjca!
Foto: Kurir Štampano

Sećanje

(VIDEO) NJEGOVE KOMPOZICIJE SU REMEK-DELA: Sećanje na našeg najvećeg muzičara Stevana Mokranjca!

Pop kultura -
Bio je horovođa Beogradskog pevačkog društva, koje je pod njegovim vođstvom steklo međunarodni ugled

Kompozitor Stevan Stojanović - Mokranjac umro je na današnji dan 1914. godine. Muzičko obrazovanje stekao je u Minhenu, Rimu i Lajpcigu. Bio je srpski kompozitor i muzički pedagog, klasik srpske muzike, njena najistaknutija ličnost na prelazu iz XIX u XX vek, zaslužan za uvođenje srpskog nacionalnog duha u umetničku muziku.

Bio je horovođa Beogradskog pevačkog društva, koje je pod njegovim vođstvom steklo međunarodni ugled.

Osnivač je Gudačkog kvarteta, profesor i direktor Srpske muzičke škole, danas Muzička škola „Mokranjac", kao i pokretač Saveza pevačkih društava. U svom glavnom delu „Rukoveti", Mokranjac je stvorio specifičan oblik rapsodije, uobličavajući narodne pesme iz naših krajeva, sa istančanim osećajem za harmonska, melodijska i tekstualna obeležja.

Godine 1884. postaje horovođa pevačkog društva Kornelije Stanković, a 1887. godine dirigent Beogradskog pevačkog društva. Od 1887. do 1900. radio je i kao nastavnik muzike u Prvoj beogradskoj gimnaziji i Prvoj niškoj gimnaziji „Stevan Sremac", a od 1901. kao predavač pojanja u Bogosloviji. Zajedno sa Stanislavom Biničkim i Cvetkom Manojlovićem osnivač je prve stalne muzičke škole (1899) – Srpska muzička škola u Beogradu (današnje ime „Mokranjac“), čiji je direktor bio do svoje smrti. Njegovom zaslugom osnovan je prvi gudački kvartet u Srbiji.Godine 1906. izabran je za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije

Njegove duhovne kompozicije, inspirisane tradicionalnim pravoslavnim crkvenim napevima, remek-dela su srpske crkvene muzike.

Vikipedija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track